Turisti dolaze u TK
47

Gradačac ispred Tuzle po broju noćenja, problem vlasnici koji gostima sobe izdaju nacrno

Piše: A. K.
Banja Ilidža Gradačac (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Banja Ilidža Gradačac (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tuzlanski kanton iz godine u godinu posjećuje sve više turista, pokazuju podaci Kantonalnog ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja i Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Najveći interes u proteklom periodu gosti su iskazali za Gradačac, koji je zabilježio najveći procent noćenja, te Tuzlu u kojoj je, prema podacima resornog ministarstva, plaćeno najviše boravišnih taksi.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prošloj godini ovaj kanton je zabilježio 49.496 posjetilaca, odnosno 4,31 posto od ukupnog broja registriranih dolazaka u našu zemlju, što je za 12,2 posto više u odnosu na godinu ranije.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK, najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH u 2016. godini, od ukupnog broja gostiju, posjetilo je 19,38 posto stranih turista, a prosjek boravka iznosio je 2,59 dana.

Prema riječima ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsada Gluhića, najveći interes dosad su pokazali turisti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švedske, Holandije, Italije i Turske.

Posebnu pažnju javnosti proteklih nekoliko dana plijeni informacija da je Gradačac ispred Tuzle po broju noćenja.

Naime, prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH, u odnosu na sve ostale općine u TK, Grad Tuzla raspolaže s 58 posto smještajnih kapaciteta izraženih u broju ležaja, a od 128.229 noćenja ostvarenih na području ovog kantona, 36 posto je ostvareno u Gradačcu, a u Tuzli za jedan procent manje.

"Gradačac ima najviše noćenja u TK, s tim da je Banja Ilidža 365 dana u godini popunjena 98 posto kapaciteta. Kada govorimo o naplati boravišne takse, u kojoj su banje oslobođenje plaćanja, Tuzla ima najviše plaćenih taksi", pojasnio je Gluhić za Klix.ba.

Panonska jezera Tuzla (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Panonska jezera Tuzla (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)

Inače, razvoju ljetnog turizma na području Tuzle doprinijela je izgradnja kompleksa Panonskih jezera u neposrednoj blizini gradskog jezgra.

Od početka ovogodišnje ljetne sezone do danas, ovaj kompleks posjetilo je više od 200.000 gostiju iz brojnih gradova naše zemlje, regije i Evrope, a broj noćenja u Tuzli zasigurno bi bio mnogo veći da trenutno ne postoje vlasnici apartmana i soba koji usluge smještaja gostima pružaju nacrno, odnosno ne prijavljujući njihove boravke nadležnim službama, što nam je potvrđeno iz više izvora.

S druge strane, ministar Gluhić kaže da će Vlada TK, odnosno resorno ministarstvo, i u narednom periodu ulagati znatne napore kada je riječ o promociji i unapređenju turizma na području ovog kantona.

U narednom periodu aktivnosti će biti usmjerene na jačanje segmenta promotivnih aktivnosti, zajedno sa stvaranjem odgovarajućih turističkih proizvoda.

"TK je, prema zvaničnim podacima, u 2016. od turizma ostvario dobit od 24 miliona KM, a nezvanični pokazuju da je to i dvostruko više. U prošloj godini nastojali smo Turističku zajednicu TK oporaviti od nastalih dugovanja i u tome smo uspjeli. U ovom pravcu ćemo ići i u narednom periodu", naglasio je Gluhić.

Naš sagovornik je rekao i da ovaj kanton raspolaže brojnim destinacijama koje pored Tuzle i Gradačca svakako mogu biti interesantne stranim posjetiteljima.

Među njima su Srebrenik, o čijoj dalekoj prošlosti svjedoče ostaci starog grada, zatim Kladanj koji krase planina Konjuh, prekrasne pejzažne vrijednosti te bogatstvo vodotoka, kao i Eko zona Zlača nadomak općine Banovići, a koja se može pohvaliti i vještačkim jezerima te pećinom Puzavac.