101 prijedlog za odmor
26

Gdje putovati ovog ljeta? Na listi najboljih destinacija svijeta je nekoliko gradova regije

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko tražite inspiraciju za ljetni odmor, web stranica TourScanner predstavila je listu 101 destinacije koju vrijedi posjetiti, a među njima je nekoliko njih iz susjedstva - počev od Dubrovnika koji je zauzeo prvo mjesto, a tu su i Ljubljana u Sloveniji te Kotor u Crnoj Gori.

Na web stranici TourScanner, specijaliziranoj za turističke aktivnosti te poređenje cijena izleta i aktivnosti, objavljena je lista 101 destinacije koju vrijedi posjetiti ovog ljeta.

"Bilo da sanjate o odmoru na plaži ili o putovanju prepunom avanture, svijet je pun nevjerovatnih destinacija za istraživanje. Zaokružili smo neke od najboljih destinacija za odmor širom svijeta koje će sigurno zadovoljiti vašu želju za lutanjem i ostaviti vam nezaboravne uspomene", naveli su na stranici TourScannera.

Lista koja donosi inspiraciju za sljedeći odmor obuhvata gradove i mjesta koja se opisuju kao kulturna žarišta pa sve do netaknute prirode i tropskog raja.

Na prvom mjestu liste je Dubrovnik, a TourScanner kaže da je ovaj grad dragulj u hrvatskoj kruni.

"Prošetajte labirintskim ulicama Starog grada, gdje svako skretanje otkriva šarmantan prizor, ili se izgubite u očaravajućim vidicima Jadranskog mora koje svjetluca u svim nijansama plave", navode.

Na 68. poziciji liste je prijestolnica Slovenije za koju kažu da je smještena između alpskih vrhova i Jadranskog mora, a predstavlja očaravajući spoj historije, kulture i slikovite arhitekture.

"Prošetajte Starim gradom, s njegovim historijski građevinama i šarmantnim mostovima koji se protežu preko rijeke Ljubljanice, i popnite se do Ljubljanskog dvorca za panoramu grada koja oduzima dah. Ljubljana obećava ukus slovenačkog šarma, grad u kojem se historija susreće s modernim, a svaki kutak nudi divno iznenađenje", opisuju Ljubljanu.

Potom, 82. poziciju zauzeo je Kotor u Crnoj Gori koji su opisali kao "svjetionik jadranskog šarma".

Smješten u srcu dramatičnog zaliva nalik fjordu, ističe se da je Kotor netaknuti dragulj, gdje prošlost šapuće iz svakog kamena, a prirodne ljepote zadivljuju na svakom koraku.

"Prošetajte kaldrmom Starog grada, koji vrvi od drevnih utvrđenja, veličanstvenih palača i veličanstvene katedrale Svetog Tripuna. Za avanturističke putnike, osvojite vijugavu šetnju do zamka San Giovanni, odakle se pruža pogled na Kotorski zaliv. Istražite šarmantni primorski grad Perast i hodočastite kultnoj Gospi od Škrpjela", preporučuju.

Cjelokupna lista uključuje destinacije poput Siem Reapa u Kambodži, Sardinije u Italiji te Kanarskih ostrva u Španiji, a možete je pogledati na linku.