Anketa
0

Gdje je najskuplji parking na svijetu?

Sarajevo-x.com
Kao da nije dovoljno što je gorivo ovoliko poskupilo, već vozači moraju izdvajati sve veće cifre i da njihov ljubimac na četiri točka bude parkiran na sigurnom. Trend poskupljivanja parking karata doveo je do toga da su najskuplja parking mjesta na svijetu u Londonu.

Istraživanje je pokazalo da ako želite parkirati u londonskom finansijsom distriktu City, to će vas u projesku koštati oko 68 dolara dnevno, odnosno 1.167 dolara za mjesec. U West Endu, popularnom dijelu grada sa zabavnim sadržajima parking je oko 1.136 dolara mjesečno, pokazalo je istraživanje kompanije Colliers International koju prenosi Reuters.

Na drugom mjestu po cijeni parkinga nalazi se australski grad Sydney gdje za čuvanje svog automobila morate izdvojiti ravno 775 dolara mjesečno, a u Hong Kongu tek nešto manje - 742 dolara. U još jednom gradu u Australiji - Pertu cijena mjesečnog parkinga je 610 dolara.

U SAD-u najskuplje je auto ostaviti u centru New Yorka jer mjesečni najam parking mjesta košta 585 američkih dolara.

Anketa je obuhvatila 64 grada u SAD-u i Kanadi te 74 grada u Evropi, Bliskom istoku, Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

Od evropskih gradova skup je i Štokholm sa 509, dok je parking u Santiagu u Čileu najskuplji na prostorima Latinske Amerike sa 200 dolara mjesečno.

Na Bliskom istoku vode Tel Aviv i Dubai sa 198 dolara, dok u Cape Townu u Južnoj Africi u ove svrhe izdvajaju oko 138 dolara.

A ako vas zanima gdje je parking najjeftiniji, onda je to, prema ovoj anketi, svakako Džakarta gdje mjesečno plaćaju manje od 26 dolara da njihov automobil bude na sigurnom.