Gdje će Balkanci dočekati Novu godinu: Rijetki biraju egzotične destinacije

A
Anadolija
27.12.2015. u 09:30
0
8
Gdje će Balkanci dočekati Novu godinu: Rijetki biraju egzotične destinacije
0
Gdje će Balkanci dočekati Novu godinu: Rijetki biraju egzotične destinacije Foto: EPA
Kraj godine i nadolazeći novogodišnji praznici u najvećem broju dobra su prilika za putovanje bilo kakve vrste. Sudeći prema podacima regionalnih turističkih agencija koje su prikupili novinari Anadolu Agency (AA), loša ekonomska situacija nije omela Balkance da pohode atraktivne turističke destinacije u novogodišnjoj noći.
Iako su turistički radnici zadovoljni prodajom novogodišnjih aranžmana, ipak, ističu kako je ove godine manji interes građana za putovanja u odnosu na prethodnu. Razlog tome je, kako tvrde, pored ekonomske krize, najviše narušena sigurnosna situacija u nekim zemljama.

Bogata ponuda za BosanceMnogobrojni Bosanci i Hercegovci će novogodišnje praznike provesti na nekoliko atraktivnih destinacija.

Jedna od najvećih bh. turističkih agencija sa uredom u Sarajevu i Zenici, u novogodišnju ponudu uvrstila je putovanja na 16 atraktivnih turističkih lokacija. Za AA kažu kako su zadovoljni prodajom te kako očekuju da će u narednih nekoliko dana biti popunjeni svi aranžmani. 

"Ne možemo reći da smo 100 posto popunili sve je je ostalo još par mjesta. Rasprodat je već aranžman za Milano, Toscanu, Veneciju, Barcelonu, Istanbul i Beč. Najskuplji novogodišnji aranžman je putovanje za Rim avionom što košta negdje oko 1.000 KM", kazali su dodajući kako nema velike razlike u rezervacijama za putovanja autobusom sa putovanjima avionom.

U turističkoj agenciji u Tuzli, ove godine prilično su iznenađeni potražnjom putovanja. Naime, prošlogodišnje ponude za Jadran ove godine su se popunile u rekordnom roku što ranije nije bio slučaj jer su građani birali uglavnom evropske gradove. Razlog tome su, ističu, najvjerovatnije posljednja dešavanja te teroristički napadi u Evropi.

"Najviše se traži Jadran, sve smo kapacitete tu popunili što je čudno jer ranije nismo imali takva potraživanja. Prilično smo zadovoljni ali građani ne žele putovati negdje dalje zbog svoje sigurnosti", poručili su.

Slična situacija je u turističkoj agenciji u Mostaru gdje tvrde kako se većina građana odlučila za putovanja u Dubrovnik, te Budvu.

"Grupna putovanja četiri dana za Dubrovnik i Budvu koštaju 130 KM. Što se tiče drugih destinacija, recimo Pariza gdje se desio napad, nemamo baš takvih uputa. Agencije su napravile povoljne programe, ali je prodaja slaba. Iskreno, nismo toliko zadovoljni, imamo ponuda ali može bolje. Cijela situacija u svijetu je utjecala na to, ljude je strah za sigurnost bilo gdje da odu, tako nam najviše kažu, nisu finansije u pitanju", rekli su iz mostarske turističke agencije.

Za razliku od Sarajeva, Zenice, Tuzle i Mostara, u turističkoj agenciji Banje Luke za AA su kazali kako su potpuno nezadovoljni ovogodišnjom prodajom. U ponudi za novogodišnje praznike je Prag, Moskva, Budva, Beograd i Budimpešta od čega se jedino po broju rezervacija izvadaja Budva.

"Interesovanje je veoma slabo, obično je tražena Budimpešta i Prag ali to je nedovoljno za polazak. Nije bilo apsolutno nikakvih interesovanja za Beograd, samo Budvu imamo, 189 KM, to je dva noćenja i prijevoz. Totalno smo nezadovoljni prodajom, i prošle godine je bilo loše ali ne kao sada. Ne vjerujem da su finansije u pitanju jer se u gradu vidi puni kafići i butici, sve je sređeno ali valjda ljudi računaju da su putovanja luksuz", istakli su iz Banje Luke dodajući kako su imali jednu individualnu aplikaciju za novogodišnje putovanje na daleki Tajland.

Srbijanci zainteresovani za Istanbul, MadridGrađani Srbije ove godine najviše su se opredijelili za metropole Istanbul, Madrid i Barcelonu, dok su Beč i Prag - tradicionalne destinacije za novogodišnja putovanja turista iz Srbije, ostale u drugom planu.

Mina Kostić iz beogradske turističke agencije je kazala da su svi aranžmani za Barcelonu i Madrid već odavno rasprodati, a s obzirom da je najveća zainteresovanost za Istanbul, tu su uvedene i nove ture.

”U odnosu na prethodne godine, potražnja je ostala ista, samo su promijenjene destinacije. Prošle godine je bilo više zainteresovanih za Beč i Prag, a ove godine za Istanbul, Madrid i Barcelonu. I ove godine se ide u Beč i Prag, ali imali smo više upita za ova tri grada jer je u pitanju avioprijevoz, dok se za Beč i Prag više radi autobuski prijevoz”, istakla je Kostić dodajući kako je bilo i par rezervacija za doček Nove godine na Zanzibar, trinaest dana što košta 2.680 eura.

- U Hrvatskoj nema interesa za putovanja u Pariz -

Hrvati koji odlaze na novogodišnji odmor najviše putuju u evropske metropole stoga su "hit" Barcelona u kombinaciji sa Madridom, Lisabon, London, Amsterdam i Rim. Gotovo su rasprodani autobusni polasci za Beč, Budimpeštu i Prag, ali postoji interes i za putovanjima u toplije krajeve, što potvrđuju rasprodani aranžmani za Dubai sa direktnim letom iz Zagreba. Od ostalih dalekih destinacija putuje se grupno u Indiju, Kinu, Tajland te Kubu.

U zemlji je povećan broj skijaša u vrijeme novogodišnjih blagdana pa je u porastu zanimanje za novogodišnji odmor na Jadranu, posebno za Opatijsku rivijeru i za Dalmaciju, a Istru će ovih blagdana "okupirati" Talijani i Austrijanci.

Cijene se kreću od 800 kuna (105 eura) autobusom za povoljniju europsku destinaciju do 20.000 kuna (2.630 eura) koliko je potrebno izdvojiti za dvosedmično interkontinetalno putovanje.

Što se trendova tiče, Turska je  gotovo "ispala" iz programa, a smanjeno je zanimanje za Pariz koji je prošlih godina bio među najtraženijim europskim metropolama. Sa vodeće pozicije smijenili su ga London i Rim.

Crnogorci autobusima u susjedne zemljeGrađani Crne Gore najveće interesovanje izrazili su za odlazak u Budimpeštu, Ohrid, Solun, Beč i Rim.

"Interesovanje je sigurno veće nego što smo očekivali. Sve aranžmane smo rasprodali. Italija, Austrija, Češka, Mađarska i Grčka su bile vrlo popularne", saopšteno je iz jedne podgoričke agencije dodajući kako se cijene aranžmana kreću se od 100 eura za Ohrid, pa do 600 eura za one koji žele Novu godinu dočekati u Barceloni.

"Ohrid je vrlo popularan, i aranžman košta od 100 do 145 eura, u zavisnosti od smještaja. Aranžman za Solun iznosio je oko 145 eura. Za Budimpeštu i Veronu, aranžman je koštao 199 eura, za Prag 260, a za Rim 290 eura. Bilo je interesovanja za Krakov, gdje je cijena aranžmana koštala 310 eura. Skuplji aranžmani su za Siciliju 459 eura i Barcelonu 600 eura“, ističu iz turističke agencije.

Kako je za Anadolu Agency saopšteno iz turističke agencije u Podgorici, standardno se prvo pune autobusi za bliže destinacije.

"Za sada, kao i svake godine, najviše interesovanje vlada za Sarajevo i Mostar, Ohrid i Novi Sad. Čak imamo putnike koji svake godine idu sa nama u Ohrid, jer im se dopada ponuda”, naglasili su u ovoj agenciji.

I Makedonci manje putujuU odnosu na prošle godine ove godine u Makedoniji vlada manji interes za novogodišnje aranžmane koje nude turističke agencije.

“Interes je isti kao i prošle godine za Milano, Rim, Veneciju, uglavnom za talijanske ture, Istanbul, jer tamo putuje veliki broj naših turista. Zbog nemilih događaja u Parizu ove godine imamo manji interes za ovu destinaciju zbog bezbjednosnog rizika. Avionski aranžmani su većinom Italija, Francuska, Španija i Turska", rekao je za AA Đorđi Vičkov, predsjednik Privredne komore za turizam Makedonije.

Kosovari zbog viza najviše idu u TurskuIako predstavnici turističkih organizacija tvrde da su Kosovari zaintresovani za doček Nove 2016. godine van zemlje, anketirani građani kazali su uglavnom da će ostati u svojim gradovima.

Najtraženiji aranžmani ove godine su oni za doček Nove godine u Turskoj, kako zbog povoljnih cijena, tako i zbog bezviznog režima sa tom zemljom.

U zavisnosti od hotelskog smještaja i uz avionski prevoz, četverodnevni boravak u Istanbulu u grupnom paketu iznosi od 250 do 300 eura po osobi. Turističke agencije organizuju po želji klijenata i individualne pakete dočeka najluđe noći u Banskom ili Borovecu u Bugarskoj, kao i na Mavrovu u susjednoj Makedoniji.

U poređenju sa prošlom godinom kada je puno bio tražen Dubai, ove godine primjetna je ekonomska kriza, zato što se najviše traže jeftini paketi, navode iz nekih agencija.


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: