Jedinstven događaj
173

Foto-safari u Banovićima okuplja ljubitelje parnih lokomotiva

Piše: A. K.
U organizaciji banovićkog Centra za zaštitu, razvoj i promociju turizma i Udruženja Bosanski kolosijek, u Banovićima će 6. maja ove godine biti upriličen program pod nazivom "Foto-safari parnim lokomotivama".

Riječ je o događaju koji će na jednom mjestu okupiti sve ljubitelje parnih lokomotiva. Oni će imati priliku učestvovati u promotivnoj vožnji banovićkim parnim lokomotivama koje su jedine u Bosni i Hercegovini i koje se još uvijek koriste za transport uglja.

Kako pojašnjavaju organizatori, u okviru vožnje banovićkom industrijskom prugom predviđeno je zaustavljanje na osam foto-tačaka na kojima će učesnici imati priliku napraviti fotografije lokomotiva, ali i samog krajolika.

"Ovaj foto safari je zanimljiv jer će učesnicima na raspolaganju u istom trenutku biti tri lokomotive različitih godina proizvodnje i proizvođača. Mađarica iz serije 55 je jedna od njih i ona je 35 godina bila ispred željezničkog saobraćaja u Banovićima kao eksponat. Potom remontovana te stavljena u funkciju, a danas se koristi u turističke svrhe", kazao je za Klix.ba Almir Đerzić iz Centra za zaštitu, razvoj i promociju turizma iz Banovića.

Pored Mađarice učesnici će fotografisati i lokomotive iz serije 25 i 83 koje se trenutno koriste za transport uglja, a potiču još iz vremena Drugog svjetskog rata.

"Polazna tačka je predviđena sa stare željezničke stanice u Banovićima te bi se išlo prema Površinskom kopu Turija. Također, planirana je i posjeta muzeju rudarstva i željeznice koji je u izgradnji, ali posjeduje određene eksponate", pojašnjava Đerzić.

Organizatori ističu da je cilj ovog događaja sačuvati tradiciju prevoženja uglja vozom, ali i okupiti na jedno mjesto ljubitelje fotografije i parnih lokomotiva koji će uz pomoć svojih uradaka na kraju izvršiti promociju ovih prevoznih sredstava koji mame poglede turista koji posjete ovaj kraj.

Prema trenuntnim prijavama u promotivnoj vožnji koja je besplatna za sada će učestvovati gosti iz Sarajeva, Tuzle, Travnika, ali i Srbije, Hrvatske te Slovenije.

Organizatori očekuju najmanje 100 učesnika koji će upotpuniti ovaj događaj.

Podršku foto safariju pružio je i Rudnik mrkog uglja Banovići u čijem se vlasništvu i nalaze spomenute parne lokomotive.