Sličan Firenci
15

Ferrara je mali italijanski grad koji vrijedi posjetiti

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ovaj gradić vjerovatno nije na listama gradova koji se preporučuju u vodičima, međutim postoji više razloga zašto zaslužuje da se na njega obrati više pažnje.

Jedan od glavnih razloga zašto je Ferrera poseban grad jeste činjenica da spada u UNESCO-ovu zaštićenu baštinu još od XVI stoljeća.

Ovaj grad ima dugu i komplikovanu historiju, a ukoliko volite slušati priče s historijskim zapletima, onda je ovo pravi grad za vas. Na jednoj od građevina možete vidjeti dokle je najviše sezala voda tokom mnogobrojnih poplava najveće italijanske rijeke Po koja teče i kroz Ferraru.

U centru grada se nalazi dvorac koji je sagrađen 1385. godine i u kojem se nalazi voda iz rijeke Po. Dvorac je moguće posjetiti bilo kad, a njegov izgled nije promijenjen od srednjovjekovnog doba.

Mnogi turisti preporučuju hranu iz Ferrare te ističu da je pravljena na poseban način. Pasta se u ovom gradu pravi prema dosta različitih recepata te se preporučuje da prilikom posjete probate što više kombinacija.

Kada završite sa slanim, zasladite Pampapato slatkišem. Ovo je čokoladna torta koja ima bogatu historiju. Ime znači "poprskan hljeb" a pravi se od kakaa, brašna, šećera, voća, badema i začina te se zatim pokriva crnom čokoladom. Ova slastica se također naziva "pane da papa" ili popov hljeb.

Prvi najbliži veći grad je Bolonja koja je udaljena samo 44 kilometra, dok do Firence treba preći čak 166 kilometara.

U centru grada ćete naići na opuštenu atmosferu i nećete vidjeti mnogo auta. Ukoliko tražite mjesto za šetanje bez gužve, vrlo lako ćete prolaziti kroz manje i veće ulice ovog grada.