Putovanja
9

Fan Josea Mujice biciklom putuje više od 2.000 kilometara kako bi upoznao svog idola

Klix.ba
(Foto: Orion Pires/G1)
Putovanja na velike udaljenosti autom ili avionom možda nisu najpraktičnija i najjednostavnija, ali su svakako uzbudljiva. To je mišljenje rudara Carlosa de Oliveira (28), koji se odlučio na neobičan izazov, u kojem planira biciklom preći više od 2.300 km prema Montevideu u Urugvaju.

Carlos, kojem je ovo treći po redu biciklistički izazov, napustio je Brazil prošlog mjeseca kako bi se biciklom zaputio u Urugvaj, sa samo jednim ciljem - da upozna svog idola, poznatog urugvajskog predsjednika Josea Mujicu, tzv. najsiromašnijeg predsjednika na svijetu.

Prema njegovim riječima, ovo putovanje nije samo potreba za avanturom, već određena vrsta "hodočašća", a svoj je put planirao već duže vrijeme. Osim toga što ima želju da istraži Urugvaj, budući da se divi njegovoj prirodi, tu je i legendarni predsjednik Jose Mujica kojeg ima želju upoznati.

Oliveira je, kad je napuštao svoj dom, mislio na svaki detalj, kao i na zahtjevne vremenske uvjete. Na vrućini nije lako, potrebno je izdržati 22 dana na putu. Ponio je samo osnovni prtljag, kao i sredstva za ličnu higijenu. Tu je i minimalno pet boca vode dnevno kako bi osigurao potrebnu hidrataciju, a od hrane, najpraktičnije mu je bilo da nosi energetske žitne pločice, čokolade i voće. Kad god je to moguće, Oliveira napravi pauzu u nekom od restorana uz cestu ili posjeti neki grad u blizini. Sa sobom je ponio i alat za održavanje bicikla, odjeću, kabanice, karte, portugalsko-španski rječnik i dnevnik. U torbi su također još dvije bitne stvari: mobilni telefon i kameru kojima namjerava dokumentirati svoje putovanje i pretvoriti ga u video i fotopriču.

U svakom mjestu koje prolazi, Olivier nastoji iskoristiti trenutak za divljenje krajoliku. Nada se da će u Urugvaj stići 20. novembra, budući da je pravio velike pauze u gradovima.

Ističe kako mu se sviđa gostoljubivost lokalnih stanovnika.

"Najvažnije mi je upoznati nove prijatelje, to je važno, kako za lični, tako i za profesionalni razvoj, time širite svoje mreže i otvarate si mnoga vrata. Siguran sam da je ovo izuzetno vrijedno iskustvo", zaključuje Carlos.