U dvorcu Windsor
38

Evo koliko novca trebate izdvojiti za posjetu vječnog počivališta kraljice Elizabete

I. B.
Kraljica Elizabeta je 19. septembra ispraćena na vječni počinak
Kraljica Elizabeta je 19. septembra ispraćena na vječni počinak
Najdugovječnija britanska monarhinja Elizabeta II je položena na vječni počinak u memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI, u dvorcu Windsor. Sada je poznato i koliko novca je potrebno izdvojiti ukoliko želite posjetiti ovo mjesto.
Elizabeta je prije gotovo dvije sedmice ispraćena na vječni počinak. Nakon državne ceremonije, zatim je u krugu najbližih sahranjena u kapelici st. Georgea.

Kraljica je položena pokraj svojih roditelja, Elizabete i Georgea VI, te njenog supruga Philipa, čija se imena mogu i vidjeti urezana na nadgrobnoj ploči čiju je prvu fotografiju podijelila kraljevska porodica.

Kapelica je za posjetitelje i zvanično otvorena jučer, 29. septembra, a odmah se mogla vidjeti gomila ljudi koji su se tu skupili kako bi po prvi put vidjeli mjesto kraljičinog vječnog počivališta.

Da bi posjetili kapelu, posjetitelji moraju kupiti ulaznicu za dvorac Windsor. Ona subotom iznosi 28,50 funti (oko 60KM) za osobe starije od 24 godine i 26,50 funti (oko 57 KM) ostalim danima.

Nešto niže cijene ulaznica su za osobe dobi 18-24 godina, tačnije 18,50 funti (gotovo 40 KM) subotom i 17,50 funti (37 KM) ostalim danima. Za osobe sa invaliditetom cijena ulaznica je po dvije funte niža od prethodne skupine, dok je za djecu do 5 godina ulaz besplatan. Ulaznice je moguće rezervisati i unaprijed, a kompletan cjenovnik možete pogledati ovdje.

Kapela nije otvorena za posjetitelje nedjeljom, budući da tada služi u vjerske svrhe, no dvorac je otvoren tokom svih dana u godini.

Prema web stranici Royal Collection Trust, dvorac Windsor je najstariji i najveći naseljeni dvorac na svijetu. Osnovao ga je William Osvajač u 11. stoljeću, a od tada je dom 40 monarha.

Uz kapelu svetog Jurja, istaknuti objekti uključuju državne apartmane, smjenu straže i Kuću lutaka kraljice Marije.

Pojedini korisnici Twittera odmah su iskoristili priliku da prokomentarišu cijene ulaznica, a dok su se nekima činile prilično pristupačne, drugi su izjavili da je to previše za one koji žele vidjeti samo kraljičinu nadgrobnu ploču.

Inače, jučer je objavljen i izvod o zvaničnom uzroku smrti kraljice, a navedeno je da je to starost.

Kraljica Elizabeta preminula je 8. septembra u 15:10 sati.