{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekspedicija bh. planinara uskoro na vrhu Južne Amerike

7.2.2015. u 22:11
169
Ekspedicija bh. planinara uskoro na vrhu Južne Amerike
169
Ekspedicija bh. planinara uskoro na vrhu Južne Amerike
Planinari BiH u pohodu na vrh Južne Amerike
Ismir Jusko Švabo, Tomislav Cvitanušić i Ermin Lipović krenuli su krajem januara u osvajanje Aconcague, najvišeg vrha Južne Amerike, koji se nalazi u Argentini na visini od 6.960,8 metara. Danas se nalaze na visini od 5.300 metara nadmorske visine i uskoro bi mogli stići do svoga cilja.
Posljednjih dana odmaraju u baznom kampu u blizini Alaske, a kako su nam kazali, nakon što su u posljednja dva dana iznosili opremu u kamp Alaska, odnosno hranu, šatore, plinska punjenja, malo će se odmoriti a već sutra kreću na kamp Alaska gdje će provesti dvije noći u šatorima.

"Izuzetno je naporno i visina je stalno prisutna, ali unatoč svim teškoćama cijeli tim se osjeća dobro i ekspedicija ide po planu. Ako nam vremenske prilike budu na ruku, u utorak ujutro ćemo sve da prenesemo u kamp Colera, gdje ćemo čekati noc na 5900m", kazao nam je Cvitanušić.

Planinari na 5200 metara nadmorske visine (Foto: Klix.ba)
Planinari na 5200 metara nadmorske visine (Foto: Klix.ba)

Prema njegovim riječima, već narednog dana kreću prema vrhu na završni uspon.

"Uvjeti ovdje su jako teški, voda je upitne kvalitete, a noću se temperatura u šatorima spušta do -10 stepeni. Tokom dana je sunce veoma jako, do te mjere da se moramo skrivati. Ipak, nadamo se da ćemo se za nakoliko dana javiti sa fotografijom i zastavom BiH na vrhu Južne Amerike", kazao je Cvitanušić za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: