{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekspedicija bh. planinara uskoro na vrhu Južne Amerike

7.2.2015. u 22:11
169
Ekspedicija bh. planinara uskoro na vrhu Južne Amerike
169
Ekspedicija bh. planinara uskoro na vrhu Južne Amerike
Planinari BiH u pohodu na vrh Južne Amerike
Ismir Jusko Švabo, Tomislav Cvitanušić i Ermin Lipović krenuli su krajem januara u osvajanje Aconcague, najvišeg vrha Južne Amerike, koji se nalazi u Argentini na visini od 6.960,8 metara. Danas se nalaze na visini od 5.300 metara nadmorske visine i uskoro bi mogli stići do svoga cilja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Posljednjih dana odmaraju u baznom kampu u blizini Alaske, a kako su nam kazali, nakon što su u posljednja dva dana iznosili opremu u kamp Alaska, odnosno hranu, šatore, plinska punjenja, malo će se odmoriti a već sutra kreću na kamp Alaska gdje će provesti dvije noći u šatorima.

"Izuzetno je naporno i visina je stalno prisutna, ali unatoč svim teškoćama cijeli tim se osjeća dobro i ekspedicija ide po planu. Ako nam vremenske prilike budu na ruku, u utorak ujutro ćemo sve da prenesemo u kamp Colera, gdje ćemo čekati noc na 5900m", kazao nam je Cvitanušić.

Planinari na 5200 metara nadmorske visine
Planinari na 5200 metara nadmorske visine

Prema njegovim riječima, već narednog dana kreću prema vrhu na završni uspon.

"Uvjeti ovdje su jako teški, voda je upitne kvalitete, a noću se temperatura u šatorima spušta do -10 stepeni. Tokom dana je sunce veoma jako, do te mjere da se moramo skrivati. Ipak, nadamo se da ćemo se za nakoliko dana javiti sa fotografijom i zastavom BiH na vrhu Južne Amerike", kazao je Cvitanušić za Klix.ba.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: