#Samoopušteno
26

Donosimo nekoliko načina kako da stres i umor postanu samo misaone imenice

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svakodnevnica sa sobom često donosi stres, te mnoge oblike psihičkog i fizičkog umora. Upravo zbog toga je potrebno obratiti pažnju na znakove koji vam ukazuju na to da je vrijeme da se "isključite" i opustite, te odete odmoriti.

Kada se suočimo sa velikim stresom, puno posla, ljetnim vrućinama i gužvama u gradu toliko da nam to postane opterećenje, treba sebi priuštiti odmor i razmišljati #samoopušteno.

Ako vas vaše kolege često ispituju da li ste dobro, te primjećuju da ste pod stresom, nervozni ili razdražljivi onda je vrlo vjerovatno da ste prešli granicu umora i da vam je potrebno vrijeme za vas i za opuštanje.

Kako znati da je vrijeme za pauzu?

Nagomilavanje grešaka na poslu ili pravljenje istih na mjestima na kojima inače ne griješite nedvojbeno pokazuju kako vam koncentracija nije na nivou na kojem treba biti. Obratite pažnju na ono što vam vaše tijelo govori. Da li vas često bole različiti dijelovi tijela? Leđa, glava, stomak, oči, ruke... Sve to su znakovi koje nipošto ne treba ignorisati. Vaše tijelo vas moli da se opustite i napravite pauzu.

Učestali loši snovi ili nedostatak sna veliki su indikatori stresa. Ako zbog problema često ne možete zaspati, ili imate noćne more razmislite o tome da iskoristite svoj godišnji odmor i posjetite neku od destinacija koje nude mnoge opuštajuće i zabavne aktivnosti. Vrlo je vjerovatno da se želite izolovati, isključiti društvene mreže i "blokirati" svijet nakratko.

Umor i stres nisu samo naši problemi, sa njima se bore i poznati

Jedna od sastara Kardashian, popularna Khloe, redovno ide u teretanu. U posljednjih nekoliko godina javno govori o svojim navikama vježbanja te tvrdi da je teretana prostala njen "ventil" za oslobađanje od stresa.

Ilustracija: Shutterstock / Khloe Kardashian
Ilustracija: Shutterstock / Khloe Kardashian

"Teretana mi je pomogla da se riješim stresa te da se smirim. Kad sam nervozna i pod stresom, osjećam veliki teret i pritisak. U tim trenucima odem u teretanu, a vježbanje povećava lučenje endorfina, hormona sreće, tako da se osjećam mnogo bolje. Teretana me je spasila", izjavila je Khloe.

Kendal Jenner, njena polusestra, u nekoliko je navrata kazala da se opušta slušanjem muzike. Madonna tvrdi da voli vrištati kako bi se riješila negativne energije. Bivša prva dama SAD-a Michelle Obama za opuštanje predlaže vožnju biciklom i izbjegavanje korištenja tehnologije. Mnoge druge zvijezde istakle su da svoj stres i premorenost rješavaju tako što spakuju stvari i odlaze na putovanje.

Kada utvrdite da je vrijeme za odmor, obratite pažnju da pronađete idealnu lokaciju

Mnoga naučna istraživanja pokazala su da su plava, zelena, bijela i žuta boja veoma opuštajuće. Upravo zbog toga nije iznenađujuća činjenica da u prirodnom okruženju, gdje se nalaze sve ove boje u različitim nijansama, napokon otpuštamo negativnu energiju i odmaramo organizam od stresa.

Sve ove boje kao da prizivaju mir i smanjuju tjeskobu, pa se zbog toga savjetuje da za destinaciju vašeg godišnjeg odmora odaberete male gradove na moru ili planinska naselja. Važno je da ne upadate u velike gužve, jer vam je potreban mir. Naposlijetku, za idealan odmor važno je da lokaciju godišnjeg birate prema svojim potrebama. Čak i popularni nogometaši poput Cristiana Ronalda i Davida Beckhama za odmor biraju manje poznate lokacije.

Kroz život idite #samoopušteno, zapamtite da svaki dan sa sobom nosi vrijeme za odmor.