Putovanja
0

Deset obaveznih destinacija za 2008. godinu

Sarajevo-x.com
Ukoliko razmišljate o mogućim destinacijama za vaš ovogodišnji odmor, obavezno pročitajte listu deset obaveznih destinacija za 2008. godinu koju je sastavio ugledni web sajt posvećen putovanjima Concierge.com.

Na Concierge.com objavljena je tradicionalna godišnja lista deset obaveznih destinacija, a prema riječima glavnog urednika Petera J. Franka, većina destinacija nove liste su prošla određenu transformaciju, te raspolažu novim hotelskim kapacitetima uz snažan osjećaj za okolinu i očuvanje prirodne ljepote.

Deset destinacija koje obavezno morate posjetiti u 2008. godini su:

[SLIKA]1[/SLIKA]1. Mozambik, Afrika

Petnaest godina nakon burnog građanskog rata, Mozambik je otvoren za turiste koji žele uživati u prekrasnim plažama Indijskog oceana i arhipelazima, te posjetiti glavni grad Maputo sa uzbudljivom Afro jazz scenom i nacionalnim parkovima koji pokušavaju očuvati svijet divljine.

  1. St. Lucia

Iako je jedan od najupečatljivijih Karipskih otoka, bogat kišnim šumama, čarobnim vodopadima i prekrasnim plažama, otok St. Lucia je, u posljednjem desetljeću, bio relativno slabo posjećen, što će se svakako promijeniti u ovoj sezoni.

[SLIKA]3[/SLIKA]3. Crna Gora

Vrlo malo turista zna da je Crna Gora zemlja sa impresivnim plažama i slikovitim gradićima, a Concierge.com je proglasio "sljedećom Hrvatskom ili novom Evropskom rivijerom".

  1. Ekvador

Ekvador polako izranja kao najbolje očuvana tajna Latinske Amerike, sa svojom sofisticiranom kulturnom scenom uz sasvim dovoljnu dozu avanture koja će zadovoljiti sve ovisnike o adrenalinu. Obavezno posjetite Quito, grad pod zaštitom UNESCO-a, koji je nedavno doživio 40 miliona dolara vrijedno uljepšavanje.

[SLIKA]5[/SLIKA]5. Sicilija

Poznati italijanski otok trenutno je u fazi reoživljavanja, zahvaljujući novoj generaciji biznismena. Vaše putovanje započnite na sjeverozapadu, u blizini Trapanija, područja poznatog po vinogradima, baroknim vilama i egzotičnim jelima, a zatim nastavite do Sirakuze, koju mnogi smatraju najljepšim gradom na Siciliji.

  1. San Diego

San Diego u Kaliforniji trenutno je u fazi punog rasta, sa posebnim fokusom na mlade i nemirne osobe dubokih džepova, a jedan od najvećih luksuznih hotela u Miamiju, hotel Setai, otvara se u aprilu 2008. godine u četvrti Gaslamp Quarter, u blizini novootvorenog Hard Rock Hotela.

  1. Otok Hainan, Kina

Zamijenite haos i gužve u Honoluluu sa praznim plažama i laganim surfanjem, te neizostavnim koraljnim grebenima, osamljenim planinskim gradićima, kišnim šumama i vrelim proljećima. Otok, lociran jugozapadno od Hong Konga i ne tako daleko od vijetnamske obale, ima posebnu atmosferu jugoistočne Azije koja se pokazala popularnom ne samo među domaćim posjetiteljima, već i među strancima koji su u posjeti Pekingu ili Šangaju.

[SLIKA]8[/SLIKA]8. Oman

Dubai je možda najbrže rastuće područje na Bliskom istoku, ali Oman postaje destinacija ekološki osviještenih putnika avanturističkog duha. Kombinacija predivnih plaža, tradicionalnih gradova sa istinskom pustinjskom kulturom i neobičnih hotela apsolutno je nenadmašiva. Obavezno posjetite Wahiba pustinju gdje možete surfati po pijesku i jahati devu, hotel Muscat for the Chedi i savršeno čiste plaže.

  1. Puerto Escondido i Oaxacan Coast, Meksiko

Budućnost ovog komadića raja je mnogo sigurnija sada otkako je Fonatur, meksička agencija zaslužna za razvoj Kankuna, Kaboa i Akapulka, čini se odustala od nastojanja da ovo područje učini mesksčkom atrakcijom. Za sada, plaže su dom ribarskih sela, osamljenih zaljeva i plantaža kokosa. Idilična završna scena na plaži u u hit filmu "I tvoju mamu također" je upravo snimljena ovdje.

[SLIKA]10[/SLIKA]10. Pariz

Glavnom gradu Francuske nikada nije nedostajalo karizme, budući da je Pariz poznat po kafićima sa posebnim ugođajem, zadivljujućim umjetničkim kolekcijama, prefinjenoj kuhinji i romantičnom ambijentu, ali u posljednje vrijeme postoji svjež naglasak na inovaciju i domišljatost, bilo da se radi o umjetnosti, arhitekturi ili gastronomiji.