Nalazi se u Beočinu
20

Da li ste čuli za "ukleti" dvorac u Srbiji? Iza svega se krije tužna porodična priča

I. S.
Foto: gradnja.rs
Foto: gradnja.rs
Špicerov dvorac u Beočinu u Srbiji poznat je i kao dvorac duhova. Nažalost, ovaj objekat, koji krije tužnu porodičnu priču, već godinama propada.

Naime, njega je 1898. godine sagradio Eduard Ede Spitzer, ugledni veleposjednik i suvlasnik Beočinske cementare. Dvorac je sagradio Imre Steindl, arhitekta koji je također osmislio izgled zgrade mađarskog parlamenta.

Ede Spitzer je u njemu živio sa suprugom Klarom, sinom Jonasom i kćerkom Johanom. Kako kaže legenda, Johana se zaljubila u konjušara. Roditelji joj nisu dozvolili da uživa u ljubavi, zbog čega se ona navodno ubila. Od tada mještani pričaju da njen duh luta prostorijama.

Porodica je napustila dvorac na početku Drugog svjetskog rata te je on nakon toga korišten kao zgrada njemačke vojne komande. Nakon toga je bio biblioteka, Dom kulture, sjedište rukometnog kluba, radio stanica, dom za vojne invalide i na kraju restoran sa prenoćištem.

Nakon privatizacije preduzeća Podunavlje, u čijem je sklopu funkcionisao, objekat je napušten i od tada je počeo naglo propadati. Iako je 1997. godine proglašen spomenikom kulture, praktično niko ne vodi računa o njemu.

U njemu je snimano nekoliko filmova, među kojima su: "Doručak sa đavolom" Miroslava Antića, "Rani radovi" Želimira Žilnika, "Uzavreli grad" Veljka Bulajića, "Kelly's Heroes" Briana G. Huttona...