Pronalasci
0

Da li je crkva u Rihabu najstarija na svijetu?

Sarajevo-x.com
Arheolozi u Jordanu otkrili su pećinu za koju se sumnja da je jedna od najstarijih kršćanskih crkava na svijetu. Ipak, eksperti su oprezni u davanju izjava.

Abdel-Qader al-Housan iz Rihab centra za arheološka istraživanja otkrio je da je crkva pronađena u sjevernom dijelu jordanskog grada Rihaba, a iskopavanja su trajala tri mjeseca. Dosad pronađeni dokazi ukazuju na ranokršćanske rituale.

Pećina se nalazi ispod Crkve Svetog Georga za koju se vjeruje da je izgrađena 230. godine, iako je i ova godina diskutabilna, javlja AP.

Zajedno sa crkvom u jordanskoj luci Aqaba koja je otkrivena 1998. godine i još jednom crkvom u Izraelu pronađenom 2005., ovo bi mogla biti jedna od najstarijih crkava na svijetu.

Al-Housan ističe kako postoje dokazi da je ova podzemna pećina korištena kao crkva Isusovih sljedbenika u prvom stoljeću nakon Kristove smrti. Opisao je kružni kameni dio na kome su se obavljali obredi i koji je bio odvojen od prostora za življenje dugim tunelom, a koji je vodio do izvora vode. Ovaj arheolog vjeruje da su se tu kršćani skrivali od progona.

S. Thomas Parker, historičar koji je vodio tim eksperata pri otkriću crkve u Aqabi, kaže da još nije posjetio lokalitet novopronađene pećine te da zato ove navode uzima s rezervom.

Pronađenim mozaicima teško je utvrditi precizan datum nastanka. Pored toga, neki naučnici tvrde da, sve i ako se procijeni da je crkva zaista korištena u 1. stoljeću, moraju postojati i dokazi da je bila kršćanska.