Drastične mjere
137

CNN savjetuje turiste da izbjegavaju Dubrovnik

FENA
Dubrovnik
Dubrovnik
Iako je Dubrovnik jedna od omiljenih destinacija za američke turiste, CNN ga je ove godine označio kao lokaciju koju bi turisti trebali izbjegavati.

Dubrovnik je završio na visokom trećem mjestu CNN-ovih 12 destinacija koje bi turisti trebali izbjegavati ove godine, nakon Isle of Skye u Škotskoj i Barcelone u Španiji.

UNESCO prijeti da će zbog ekstremno velikog broja turista Dubrovniku oduzeti status svjetske baštine, navodi CNN i podsjeća da su zbog toga vlasti u Dubrovniku odlučile poduzeti "drastične mjere" kako bi se srezao broj turista koji posjećuju taj grad.

U Dubrovniku su tako odlučili, podsjećaju, na 4.000 ograničiti broj turista koji se smiju popeti na čuvene gradske zidine u jednom danu, odnosno ući u staru gradsku jezgru.

U avgustu 2016. ta brojka je u jednom danu dostigla nevjerojatnih 10.388 ljudi, pri čemu je velik broj ljudi privukla činjenica da se upravo u Dubrovniku snimala izuzetno popularna serija Igra prijestolja.

Gradonačelnik Dubrovnika odlučio je ograničiti i broj kruzera koji ulaze u drevnu gradsku luku, navodi CNN, pa podsjeća da je 2016. s kruzera u grad došlo nevjerojatnih 800.000 ljudi, od čega je većina u gradu ostala tek tri sata.

Ostale destinacije koje bi, prema analizi CNN-a trebalo izbjegavati su: Isle of Skye u Škotskoj, Barcelona, Venecija, grčki otok Santorini, himalajska kraljevina Butan, čuveni Taj Mahal u Indiji, Mount Everest, Machu Picchu u Peruu, Galapagoški otoci u Ekvadoru, Cinque Terre u Italiji i Antarktik, prenosi Radio Slobodna Europa.