Zemlja hramova
99

Činjenice koje sigurno niste znali o Tajlandu, zemlji slobode

Klix.ba
Tajland je država koja se nalazi u jugoistočnoj Aziji. Većinu stanovništva na Tajlandu čine etnički Thai i uglavnom su budisti. Osim njih u zemlji živi i velik broj Laošana koncentriranih u sjeveroistočnom dijelu zemlje.

Želite li posjetiti ovu prelijepu zemlju predivnih pječanih plaža, dobre hrane i dobrog provoda morate znati i ove zanimljive činjenice o njoj, piše Samujana.

Tajland je jedina zemlja jugoistočne Azije koja nikada nije kolonizirana od strane neke evropske zemlje. Zapravo, u tajlandskom jeziku, ime zemlje je Prathet Thai, što znači "Zemlja slobode".

Tajland je mjesto gdje ćete pronaći i najmanja i najveća stvorenja. Najmanji sisar na svijetu, šišmiš bumbar Tajland zove domom, a u tajlandskim vodama naći ćete najveću ribu na svijetu kitajkulu.

Svi muškarci su jedno vrijeme bili budistički svećenici. Naime svi su morali postati svećenici makar na neko vrijeme prije svoje dvadesete godine. Ova praksa se danas više ne prakticira kao što je to bilo nekada.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sretni ste što znate ime Bangkoka kao "Bangkok". Njegovo pravo ime je jedno od najdužih imena na svijetu i glasi Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit, što u prijevodu znači grad anđela, veličanstveni grad besmrtnika, grad devet dragulja, sjedište kralja, grad kraljevskih palača, dom bogova.

Iako se ljudi često dive šumama i džunglama Tajlanda, nekada ih je bilo puno više. Prije više od stotinu godina cijeli sjeverni Tajland bio je prekriven šumom, a danas je sječa drveća potpuno je zabranjena na Tajlandu.

Tajlanđani izuzetno poštuju svog kralja, a svaki negativan komentar protiv njega je kažnjiv. Poznati holivudski film “The King and I” nikada nije prikazan na Tajlandu jer se smatrao pogrdnim za kralja.

Na Tajlandu postoji oko 35.000 hramova. Tajland je doista zemlja hramova. Želite li ih posjetiti morate zaboraviti na kratke hlače i majice bez rukava.

Tajlanđani iskazuju poštovanje prema starijim osobama tako što što spuste glavu kada ih sretnu.

Tajland je dom mnogih životinja. Otpilike desetina svih životinjskih vrsta na planeti živi baš na Tajlandu. Tajland ima više ptica nego Evropa i Amerika zajedno.

Nacionalni cvijet Tajlanda je orhideja i u njihovim šumama možete pronaći oko 1.500 vrsta ovog cvijeta.

Bangkok je proglašen najtoplijim gradom na svijetu. Ako ga idete posjetiti pobrinite se da ostanete hidrirani sve vrijeme.

Tajland je proglašen zemljom s najljubaznijim domaćinima. Svake godine ga posjeti oko šest miliona turista. I da, na Tajlandu je ilegalno izaći iz kuće bez donjeg rublja.