Putovanja
11

Budimpešta je u isto vrijeme moderan, historijski, ali i grad kulture

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Budimpešta, grad na obalama Dunava predstavlja jedinstven spoj urbanog centra bogate historije, kulture i tradicije, ali i modernog grada koji turistima nudi brojne mogućnosti.

U Budimpešti još uvijek traje jedinstvena praznična atmosfera, i to sve do polovine februara. Nakon Božića i nove godine Budimpešta nastavlja sa zanimljivim prazničnim raspoloženjem, uz organizaciju brojnih festivala hrane, što je turistima uvijek privlačno.

Povoljan geografski položaj i razgranata mreža puteva omogućili su Budimpešti da bude poželjna destinacija tokom cijele godine.

Za turiste je to privlačan grad i zbog burne historije i ostataka prošlosti koji se mogu vidjeti i danas. Bogata historija seže do rimskog perioda, kada je područje današnje Budimpešte bilo aktivno urbano područje. Tokom srednjeg vijeka Mađarska je bila jedna od najznačajnijih evropskih kraljevina, koja je politički značaj izgubila Osmanskim osvajanjem.

Budimpešta je nastala spajanjem, nekada odvojenih dijelova Budima i Pešte, da bi u 19. stoljeću došlo do administrativnog spajanja. Ipak, svaki dio zadržao je do danas neke karakteristične osobenosti, pa Budim ima više srednjovjekovnog duha, dok je Pešta modernija, sa dugim bulevarima i naseljima.

Danas kao jedinstveno urbano područje Budimpešta nudi sve što turista može poželjeti. Od pristupačnih apartmana za smještaj, preko jedinstvenih historijskih detalja, poput tvrđava i brojnih drugih spomenika historije, zatim muzeja, jedinstvene hrane, kulturne tradicije i još mnogo toga.

Među znamenitostima treba izdvojiti baziliku svetog Stjepana u koju može stati čak 8.000 vjernika. Jedan od najprepoznatljivijih simbola je i lančani most između Budima i Pešte. Jedan od simbola je i zgrada mađarskog parlamenta, koji je treći po veličini parlament u svijetu i drugi u Evropi.

Jedno od mjesta sa najljepšim pogledom u Budimpešti je poznata "Ribarska tvrđava", koja se sastoji od sedam tornjeva. Svaki toranj predstavlja po jedno mađarsko pleme, koje se doselilo u Mađarsku krajem 9. stoljeća i koja su zapravo stvorila mađarski narod.

Neizostavna destinacija za turiste u Budimpešti je i Trg heroja, koji se često naziva i "Avenija kulture", zbog brojnih kulturnih znamenitosti koje se nalaze u blizini, među kojima je i Opera.