Jedinstveno iskustvo
245

"Brodska tajna" skrivena u amfore: Bili smo u sjajnoj vinariji koja nudi vina s dna mora

D. J.
Posjeta vinariji i uživanje u degustacijama raznih, kvalitetnih vina, uvijek se čini kao dobar provod tokom ljetnog odmora.

Hercegovina i Dalmacija prepune su predivnih vinograda i vinarija, no mi smo odlučili posjetiti jednu posebnu vinariju smještenu na poluotoku Pelješcu, tačnije u mjestu Drače.

Od granice s BiH, ako nema gužve, potrebno vam je samo pola sata da dođete do ovog pravog malog raja za ljubitelje vina i mora.

No šta je to što vinariju "Edivo" čini unikatnom na ovim prostorima? Odgovor ćete pronaći čim zakoračite u ovaj ukusno uređen prostor gdje se pazilo na svaki detalj.

Naime, u ovoj vinariji možete kušati vina koja su godinu ili dvije, ovisno jesu li skladištena u bocama ili u amforama, odležala pod morem.

Edivo vinariija se dozrijevanjem vina u moru počela baviti još 2009. godine, a sama ideja se rodila i nekoliko godina prije. Međutim, bile su potrebne godine za napravit sve studije i analize ali prvo vino je prije 13 godina stavljeno u more.

Na jednoj od lokacija se nalazi drvena rekvizita odnosno kopija starog broda, a koja je služila za snimanje jednog serijala i koja je potopljena prije nekih pet godina. Na istu je postavljen određeni broj boca i amfora koje se nikad ne vade iz mora.

A obzirom da to sve skupa izgleda vrlo atraktivno, vinarija organizira i ronilačke ture s gostima, gdje gosti rone na 15 metara dubine.

Vina iz mora nazvana su Navis Mysterium - Brodska tajna, a njihov proces dozrijevanja odvija se na starom potopljenom ribarskom brodu koji je ležao na morskom dnu više od 30 godina.

Jedinstveni sukus Jadranskog mora i vrhunskog vina "Plavac mali" nešto je što vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Čitava degustacija je jedinstven doživljaj koji prati priča i hrana koja se izvrsno sljubljuje s ovim vinima.

"Što se tiče turista koji dolaze u našu vinariju najviše je Amerikanaca i gostiju iz cijele Europe, a što se tiče eksporta izvozimo u cijelu Europu, Ameriku, Južnu, Ameriku, Aziju pa čak i Australiju", kaže nam Dario Hausvička, djelatnik vinarije.

Prijateljski raspoloženo osoblje nas je provelo kroz cijelu vinariju i strpljivo odgovaralo na mnogobrojna pitanja, a njihova ljubaznost čini da se osjećate ugodno tijekom cijelog boravka u ovom jedinstvenom ambijentu.

Za kraj, važno je napomenuti kako vinarija radi tokom cijele godine te da postoji više vrsta degustacija koje su cjenovno prihvatljive za svačiji džep.

Vezani članci