Interesantan turistima
324

Britanski Telegraph preporučuje posjetu Sarajevu, najljepšem simbolu otpora

E. Lj.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ugledni britanski medij The Telegraph preporučio je svojim čitaocima da posjete Sarajevo. Razlog su prirodna bogatstva, raznolika kulturna ponuda i direktna aviolinija na relaciji Sarajevo - London koja je nedavno uvedena.

"Zbog mučne historije, o Sarajevu smo u vijestima uglavnom slušali zbog nemilih događaja. Međutim, Sarajevo je najljepši simbol otpora, divan grad s domaćinskim stanovništvom, vedrim duhom i raznolikom kulturnom ponudom koju upotpunjuje sada već tradicionalni filmski festival", piše The Telegraph.

Opisujući glavni grad BiH, Walsh piše da je Sarajevo smješteno u slikovitoj dolini i okruženo šumovitim planinama.

"Sarajevo ima džamije iz perioda otomanske vlasti, crkve izgrađene u romanskom stilu i zgrade iz austrougasrskog perioda. Zbog susreta Orijenta i Zapada, ali i zbog činjenice da u ovom gradu žive različite etničke i vjerske zajednice, Sarajevo ima epitet evropskog Jeruzalema. Turizam je u porastu pa Sarajevo posjetite prije nego nastanu gužve", piše Walsh.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Za avionsku kartu iz Lutona trebate izdvojiti oko 230 funti. Kada stignete u Sarajevo, Walsh predlaže da obavezno prošetate do Žute tabije, tvrđave koja je udaljena 15 minuta hoda od Baščaršije.

"Žuta tabija je sagrađena između 1727. i 1739. godine. Nalazi se unutar graditeljske cjeline Stari Grad Vratnik i pruža fascinantan pogled na Sarajevo", naveli su.

Predlaže da obavezno posjetite Tunel spasa koji je tri i po godine bio jedina veza opkoljenog Sarajeva s ostatkom svijeta i koji predstavlja ključni objekt za opstanak Sarajeva. Osim toga, predlaže da žičarom odete do Trebevića.

"Izgrađena je 1959. godine, a naročito je bila atraktivna 1984. godine kada je Sarajevo bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara. Za vrijeme rata u BiH je uništena, a ponovo je otvorena 2018. godine. Kafić na vrhu planine, pogled na grad i napuštena bob staza vrijede odlaska na ovu olimpijsku ljepoticu", piše.

Dodaje da obavezno trebate svratiti u Gazi Husrev-begov bezistan na Baščaršiji, historijsko središte Sarajeva u kojem možete kupiti ručno izrađene bakrene i srebrene posude, lokum i suvenire.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Također posjetite i Bazerdžan Concept Store u kojem možete kupiti ručno rađene proizvode bh. dizajnera, između ostalog Werkstatt nakit koji je nosila i Beyonce", preporučuje.

Predlaže da predah napravite u kafiću Zlatna ribica koji se nalazi u ulici Kaptol, a koji je zanimljiv zbog brojnih antikviteta. Svakako nemojte zaboraviti u starom dijelu grada probati specijalitete bosanske kuhinje.

Na kraju, Walsh predlaže i da produžite do Konjica, jednog od najstarijih gradova u BiH koji se nalazi 60 kilometara jugozapadno od Sarajeva.