Izuzetni krajolici
1

Britanski mediji podijelio pet najboljih evropskih nacionalnih parkova, na listi i jedan iz Hrvatske

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Travel novinarka britanskog medija The Guardian Rachel Dixon nedavno je podijelila pet najboljih evropskih nacionalnih parkova, a na listi se našao i jedan iz Hrvatske.
Riječ je o nacionalnom parku Risnjak, a na listi su se našli i Aiguestortes i Estany de Sant Maurici (Španija), Mercantour (Francuska), Eifel (Njemačka) i Peneda-Geres (Portugal).

Već u naslovu teksta navodi da je riječ o mjestima koji odišu ljepotom, ali i da nema gužve. Novinarka je odmah na početku objasnila da je riječ o izuzetnim krajolicima, gdje žive rijetke divlje životinje te da ove manje poznate nacionalne parkove vrijedi potražiti.

O nacionalnom parku Risnjak istakl je da je riječ o šumovitom parku, koji je dobio ime po jednom od svojih najrjeđih "stanovnika", a to je svakako ris.

"Obuhvaća masive Risnjaka i Snježnika u sjevernom dijelu Dinarskog gorja i važno je stanište smeđih medvjeda, vukova i divokoza te tetrijebe i male sove. Zabilježeno je 89 vrsta leptira, a tu rastu i razne divlje orhideje", istakla je.

Objasnila je da posjetitelji mogu prošetati i do izvora rijeke Kupe preko Čudesne doline leptira tako što će slijediti stazu Leska kako bi saznali nešto više o samom parku. Također, preporučuje i penjanje na Risnjak i Snježnik, koji su najviši vrhovi ovog nacionalnog parka.

Dodala je i da je moguće otići na ture promatranja divokoza, ali i unajmiti biciklo. Na kraju ističe kako na ovoj lokaciji živi oko šezdesetak ljudi te da postoji mogućnost odsjedanja u hostelu u jednom od planinskih sela.