Muzej na otvorenom
70

Britanski Guardian preporučuje biciklističku Ćiro stazu od Dubrovnika do Mostara

Klix.ba
Foto: Goran Prskalo
Foto: Goran Prskalo
Ćiro staza, od Dubrovnika do Mostara, ohrabruje turiste da se vrate u prazan zeleni krajolik koji je u velikoj mjeri napušten za vrijeme rata devedesetih godina. Njom je prošla i Liz Dodd, novinarka Gurardiana, koja je opisala ovu biciklističku rutu.

"Postala je rutina da nakon napornog dana vožnje biciklom provjerimo da li je mjesto na kojem kampujemo očišćeno od mina. Da bi provjerili da li je mjesto sigurno na kursevima su nas učili da granom dugačkom dva metra pretražimo prostor. Kada sam to uradila, dala sam znak svom drugu da možemo postaviti šator", piše Liz.

Dodaje da su navikli na iznenađenja na Ćiro stazi. Navodi kako nova asfaltirana staza od 160 km između Dubrovnika na hrvatskoj obali i starog grada Mostara u južnoj Bosni i Hercegovini sliejdi put austrougarske željezničke pruge. Zatvorena je sedamdesetih godina prošlog stoljeća nakon ukidanja željezničke stanice, a njene stanice uništene su tokom ratova devedesetih godina.

"Borbe, prvo između bosanskih Hrvata i JNA 1992. godine, a zatim između bosanskih Hrvata i bosanskih muslimana od 1993. do 1994. godine opustošile su područje kojim prolazi Ćiro staza", piše Liz.

Ova biciklistička ruta otvorena je u decembru prošle godine. Dijelom je finansirana novcem Evropske unije, a cilj joj je privući turiste da se vrate u regiju. Međutim, Dodd navodi kako u našoj državi postoji još 120.000 neeksplodiranih mina zbog čega mora biti izrazito oprezna.

"Minska polja koja se protežu nekih 19 kilometara između Ivanice, nedaleko od granice s Dubrovnikom, pa do Ravnog na sjeveru, jasno su označena, a staza koja je mješavina makadama i šljunka potpuno je čista", piše Liz.

Navodi kako je na zvaničnoj web stranici ovog projekta Ćiro staza opisana kao "muzej na otvorenom", jer od hrvatske granice ona prolazi sjeverno kroz davno napuštene gradove prije Dinarida i pećine Vjetrenica.

"Letjeli smo avionom do Dubrovnika, a ponijeli smo vlastite bicikle iako smo ih mogli iznajmiti u Dubrovniku", piše Liz.

Foto: Goran Prskalo
Foto: Goran Prskalo

Prvi hotel u kojem su odsjeli je "Stanica Ravno" koji je preuređena željeznička stanica, smještena na kraju trećine staze.

"Uz vrhunsku domaću hranu, poput divljih šparoga ubranih u šumi, pruža vam mogućnost da cijenite bajkovitost starih željezničkih stanica", piše Liz.

Navodi kako su između Dubrovnika i Ravnog skoro svi gradovi napušteni te je bitno ponijeti vlastitu hranu i vodu.

Foto: Goran Prskalo
Foto: Goran Prskalo

"Staza nakon Ravnog vodi u Hutovo, u dolinu Neretve, koje je mnogo više naseljeno i ima mnogo prodavnica. Za one koji ne žele kampirati postoje hoteli u Čapljini. U Hutovom imate šansu i da siđete sa staze i posjetite park prirode do kojeg ćete stići preko starih vijadukta i starih željezničkih tunela", piše Liz.

Navodi kako je Ćirina signalizacija utihnula na putu za Mostar.

"Istražili smo stari dio Mostara i slavni most prije nego smo se vratili u Dubrovnik", piše Liz.