Putovanja
10

Britanija vs. Amerika: Gradovi koji imaju isto ime, ali izgledaju potpuno drugačije

Klix.ba
Birmingham u Engleskoj (Foto: Google Street Wiev)
Birmingham u Engleskoj (Foto: Google Street Wiev)
S obzirom na veliki broj gradova u svijetu ne čudi činjenica da se neki od njih i "duplaju". Specifično je to u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje nekoliko gradova ima isto ime. Bez obzira na zajedničko ime, ovi gradovi izgledaju potpuno drugačije.

Birmingham je jedan je od najvećih gradova u Engleskoj i smatra se drugim gradom Ujedinjenog Kraljevstva. Bio je centar i industrijske revolucije u Engleskoj zbog čega je i dobio nadimak "radionica svijeta" ili "grad sa hiljadu profesija". U Birminghamu živi 1.006.500 stanovnika koji su poznati i kao "Brummies", po nadimku koji grad nosi - Brum. Birmingham je također grad u Americi u kojem živi oko 212.000 stanovnika.

Boston je grad u Sjedinjenim Američkim Državama te glavni i najveći grad države Massachusetts. Prema procjeni iz 2008. godine broji 609.023 stanovnika. Kao najveći grad regiona Nova Engleska Boston se smatra njenim glavnim gradom te jednim od najstarijih, najbogatijih i kulturno značajnih gradova u SAD-u. Engleski Boston nalazi se oko sedam kilometara od obale Sjevernog mora, a danas ima samo oko 40.000 stanovnika.

London je glavni je grad Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva. London je jedno od najvećih svjetskih finansijskih središta s najvećim bruto domaćim proizvodom u Evropi. Grad je također i važna turistička destinacija za domaće i strane posjetitelje, a bio je i domaćin Olimpijskih igara 1908., 1948. i 2012. Godine te tako postao prvi grad u historiji modernih igara s tri domaćinstva. London je također grad u američkoj saveznoj državi Ohajo. Prema popisu iz 2010. godine broj stanovnika je 9.904, što je 1.133 (12,9 posto) stanovnika više nego 2000. godine.

Cleveland je grad u američkoj saveznoj državi Ohio. Godine 2007. brojao je 438.042 stanovnika, čime je bio 40. grad po brojnosti u SAD-u, a drugi u saveznoj državi, iza Columbusa. U Clevelandu se nalazi rock and roll kuća slavnih i pripadajući muzej. Poznat je po NBA momčadi Cleveland Cavaliers. Postoji i Cleveland, područje na sjeveroistoku Engleske. Njegovo ime podrazumijeva brdovito južno područje, koje se uzdiže na gotovo 460 metara. Cleveland se kao geografsko područje nalazi južno od rijeke Tees i njenog najvećeg grada Guisborougha.