Rio de Janeiro
0

Brazilska favela iz snova

Sarajevo-x.com
Rio de Janeiro, grad poznat po slavlju i festivalu, razuzdanim djevojkama i narodu kojem je ritam u krvi, ima i svoju ružnu stranu - favele. Naselja u kojima vlada nasilje i kriminal brazilska su svakodnevnica, a u ove zatvorene zone u kojima odluke donose narko dileri ne usuđuje se zaviriti ni policija. Međutim, i ovdje postoje iznimke. Jedna od njih zove se Pereirão.

Naselje na vrhu brda nevjerovatna je lokacija u pljačkaškom gradu. Vlasnik "Pousada Favelinhe", pristojne gostinjske kuće i hostela na vrhu Pereira da Silve, Andreia da Silva Martins, u prijateljskim je odnosima sa svima u naselju, ali i sa policijom.

I ovdje je situacija bila jednako opasna kao i u drugim dijelovima grada, sve dok u proljeće 1999. godine nije došla policija i razbila tamošnji mafijaški lanac, usmrtivši dilere drogom. Od tog dana ovaj dio brda je očišćen od kriminala, a policijska stanica locirana u blizini, piše dopisnik CNN-a.

On je, kako piše dalje, tu proveo pet dana i noći, nevjerovatno siguran i miran. Stanovnici favele dočekali su ga s gostoprimstvom, a jedna djevojčica ispratila do vrata hostela, te mu pokazala svoju kuću u slučaju da mu nešto zatreba.

"Ponosni su što žive u faveli u koju dolaze posjetioci iz cijelog svijeta", kaže Carlos, muškarac koji ga je dočekao na ulazu u hostel.

Predivni pogled sa vrha brda još jedna je od stvari koje dopisnik navodi kao nezaboravne. Turisti koji ovdje dolaze uglavnom su iz Australije i Zapadne Evrope, a centar njihovog interesovanja je svakako karneval.

I dok brazilska srednja klasa ovakva naselja smatra prljavim leglom kriminala, lokalno stanovništvo se trudi strancima pokazati sve čari mjesta, rušeći predrasude i otvarajući se prema svijetu, a turisti - avanturisti to svakako znaju cijeniti.