{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brazilska favela iz snova

S
2.8.2009. u 19:05
0
8
Brazilska favela iz snova
0
Brazilska favela iz snova
Rio de Janeiro, grad poznat po slavlju i festivalu, razuzdanim djevojkama i narodu kojem je ritam u krvi, ima i svoju ružnu stranu - favele. Naselja u kojima vlada nasilje i kriminal brazilska su svakodnevnica, a u ove zatvorene zone u kojima odluke donose narko dileri ne usuđuje se zaviriti ni policija. Međutim, i ovdje postoje iznimke. Jedna od njih zove se Pereirão.
Naselje na vrhu brda nevjerovatna je lokacija u pljačkaškom gradu. Vlasnik "Pousada Favelinhe", pristojne gostinjske kuće i hostela na vrhu Pereira da Silve, Andreia da Silva Martins, u prijateljskim je odnosima sa svima u naselju, ali i sa policijom.

I ovdje je situacija bila jednako opasna kao i u drugim dijelovima grada, sve dok u proljeće 1999. godine nije došla policija i razbila tamošnji mafijaški lanac, usmrtivši dilere drogom. Od tog dana ovaj dio brda je očišćen od kriminala, a policijska stanica locirana u blizini, piše dopisnik CNN-a.On je, kako piše dalje, tu proveo pet dana i noći, nevjerovatno siguran i miran. Stanovnici favele dočekali su ga s gostoprimstvom, a jedna djevojčica ispratila do vrata hostela, te mu pokazala svoju kuću u slučaju da mu nešto zatreba.

"Ponosni su što žive u faveli u koju dolaze posjetioci iz cijelog svijeta", kaže Carlos, muškarac koji ga je dočekao na ulazu u hostel.Predivni pogled sa vrha brda još jedna je od stvari koje dopisnik navodi kao nezaboravne. Turisti koji ovdje dolaze uglavnom su iz Australije i Zapadne Evrope, a centar njihovog interesovanja je svakako karneval.

I dok brazilska srednja klasa ovakva naselja smatra prljavim leglom kriminala, lokalno stanovništvo se trudi strancima pokazati sve čari mjesta, rušeći predrasude i otvarajući se prema svijetu, a turisti - avanturisti to svakako znaju cijeniti.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: