Ususret Olimpijadi 2016.
2

Brazil će dobiti fantastični solarni toranj u blizini Rija

Sarajevo-x.com
Brazilska vlada pokušava dobiti dovoljno energetskih resursa za Olimpijske igre 2016, koje će se održati u Rio de Janeiru, bez narušavanja napajanja strujom grada i okolnih područja.

Jedan od odabranih projekata za to je Solar City Tower, koji bi bio izvor obnovljive energije. Ta vertikalna struktura trebala bi biti izgrađena u obliku velikog vodopada na otoku Cotonduba, koji se nalazi u blizini ovog grada.

Toranj će koristiti solarne ploče za generiranje energije tokom dana i kaskade za proizvodnju energije noću.

Također, toranj će imati, između ostalog, caffe amfiteatar, vidikovac, trgovine i liftove koji će voziti posjetitelje na krov s kojeg je pogled fantastičan i na kojem će biti postavljena platforma za bungee jumping.

Građevina u obliku slapa trebala bi osigurati energiju za olimpijsko selo, ali i za dio Rija.

Višak energije je spojen na pumpu morske vode u unutrašnjosti tornja i proizvodit će efekt padanja vode. Ta voda će se ponovo koristiti kroz turbine kako bi se proizvodila energija noću.

Sekretar za turizam u Riju je naveo da postoji još nekoliko objekata sa istim ciljem (dobivanja energije), ali da će se pristupiti njihovoj realizaciji tek ukoliko se ustanovi njihova finansijska održivost, prenose lokalni mediji.