{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brazil će dobiti fantastični solarni toranj u blizini Rija

S
25.8.2010. u 08:05
2
6
Brazil će dobiti fantastični solarni toranj u blizini Rija
2
Brazilska vlada pokušava dobiti dovoljno energetskih resursa za Olimpijske igre 2016, koje će se održati u Rio de Janeiru, bez narušavanja napajanja strujom grada i okolnih područja.
Jedan od odabranih projekata za to je Solar City Tower, koji bi bio izvor obnovljive energije. Ta vertikalna struktura trebala bi biti izgrađena u obliku velikog vodopada na otoku Cotonduba, koji se nalazi u blizini ovog grada.

Toranj će koristiti solarne ploče za generiranje energije tokom dana i kaskade za proizvodnju energije noću.

Također, toranj će imati, između ostalog, caffe amfiteatar, vidikovac, trgovine i liftove koji će voziti posjetitelje na krov s kojeg je pogled fantastičan i na kojem će biti postavljena platforma za bungee jumping.

Građevina u obliku slapa trebala bi osigurati energiju za olimpijsko selo, ali i za dio Rija.

Višak energije je spojen na pumpu morske vode u unutrašnjosti tornja i proizvodit će efekt padanja vode. Ta voda će se ponovo koristiti kroz turbine kako bi se proizvodila energija noću.

Sekretar za turizam u Riju je naveo da postoji još nekoliko objekata sa istim ciljem (dobivanja energije), ali da će se pristupiti njihovoj realizaciji tek ukoliko se ustanovi njihova finansijska održivost, prenose lokalni mediji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: