Prirodna bogatstva
13

BPK Goražde ima velike šanse za razvoj turizma, neiskorišteni resursi "na čekanju"

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Područje BPK Goražde ima ogromne potencijale za razvoj turizma, ali istovremeno potpuno neiskorištene resurse, uključujući prirodna bogatstva, ali i kulturno-historijsku baštinu.

Da bi se turisti zadržali duže u ovom kraju nedostaju kvalitetniji sadržaji u aktuelnoj turističkoj ponudi, mišljenja su i u Turističkoj zajednici BPK Goražde. Oni koji posjete ovaj dio BIH dolaze na izlete, ili najduže vikend što bi se moglo promjeniti razvojem boravišnog turizma.

"To je potrebno ukoliko želimo ozbiljnije da se bavimo ovom djelatnošću. Turistička sezona treba da traje 365 dana i svi koji se bave turizmom trebali bi nuditi sadržaje tokom cijele godine, jer je to jedini način da se ostvari veći profit i razvoj ove visoko profitabilne djelatnosti", izjavio je Edin Kunovac, direktor Turističke zajednice.

Nepopunjeni kapaciteti

Turistička zajednica bilježi da je u prvih devet mjeseci ove godine registrovano 1867 dolazaka, te 3851 noćenje domaćih i stranih turista, a uz domaće turiste, ovo su podučje u najvećem broju posjetili gosti iz Njemačke, Austrije, Srbije, Hrvatske,Turske i Holandije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"I pored toga popunjenost postojećih kapacitet u toku godine je veoma slaba", ističe Kunovac.

Turiste koji dolaze na područje BPK Goražde najviše zanima splavarenje od Ustikoline do Goražda što je jedinstvena svjetska atrakcija.

"Putovanje splavom je uzbudljiva i nezaboravna avantura, ali to treba nadograđivati. Drina kao resurs je nedovoljno iskorištena za turizam. Nismo uspjeli urediti ni jedno kupalište, šetalište ili zelenu površinu koja bi svojom atraktivnošu privlačila još veći broj turista, a mogućnosti su ogromne" kaže direktor Turističke zajednice.

Potrebni propisi

Turisti najčešće obilaze kulturno - historijske znamenitosti, manifestacije, uživaju u prirodnim ljepotama i domaćim I internacionalnim specijalitetima. U Turističkoj zajednici preporučuju i sportski ribolov na rijekama Drini i Prači, lov i planinarenje.

"Predlažemo im da posjete sve tri lokalne zajednice i njihovu okolinu gdje su se hiljadama godina susretale različite kulture, civilizacije i religije o čemu svjedoče brojni spomenici, arheološki lokaliteti i mnogi drugi artefakti koji svjedoče o prošlim vremenima, obilazak džamije Kajserije, "Mosta ispod mosta", simbola otpora Goraždana, kao I izletišta "Rorovi". Tu je i nekropola stećaka Goršić polje koja se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a. Nedaleko od samog centra grada u mjestu Donja Sopotnica smještena je i Crkva sv. Georgija", kaže Kunovac.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Za poboljšanje turističke ponude I unaprijeđenje ove oblasti potrebni su i odgovarajući propisi I veća finansijska podrška u budžetima.

"Prije svega donošenje Zakona o turizmu BPK Goražde i uspostavljanje javno-privatnog partnerstva čime bi se stvorili infrastrukturni preduslovi razvoja", ističe Kunovac.

On dodaje da je najbrži rastući segment turističke potražnje onaj koji traži aktivne oblike odmora, avanturistički turizam koji uključuje ekstremne sportove poput planinarenja, brdskog biciklizma, raftinga i splavarenja, a neophodno je I značajnije investiranje u planinski I seoski turizam.

"Grad, općine I BPK Goražde nisu u mogućnosti sami finansirati infrastrukturni razvoj nekih od selektivnih oblika turizma koji bi potencijalno mogli doprinijeti značajnom poboljšanju u ovoj oblasti na našem području, iako bi uz zapošljavanje kompetentnih kadrova i više zalaganja mogli dostići i najrazvijenije turističke regije u zemlji" , smatra Kunovac.