Putovanja
231

Bosanci i Hercegovci preplavili plaže u okolini Makarske

Piše: M. Bošnjak
(Foto: Klix.ba)
Makarska, Tučepi, Podgora, Baška Voda, Gradac i druga mjesta na Makarskoj rivijeri tradicionalno su mjesta u kojima ljetuju Bosanci i Hercegovci. Plaže ovih i drugih mjesta na Jadranu bile su tokom ljeta krcate turistima, ali ono što iznenađuje svakako je činjenica da gostiju iz cijele Evrope ne manjka ni sada, kada se primiče kraj takozvane pune turističke sezone.

"Bosanci i Hercegovci su najbolji gosti već godinama. Najviše ih je za vikend kada mnogi iz Hercegovine dolaze da se iskupaju i odmore“, kaže Mirko Ivanišić, rođeni Sarajlija, ali koji već godinama živi u Gradcu u bakinoj kući. Ovdje i radi, naplaćuje parking na ulazu u dio grada koji se zove Vodice.

Jutros je na dijelu velike plaže najveće simpatije plijenila poveća skupina djece iz Sarajeva, koji su veselo plivali i pljuskali sve oko sebe veseleći se.

Iz Mostara je došlo najviše vikendaša. Ima i oni koji su duže na odmoru.

"Zato što ste bili dobri cijele godine doveo sam vas tri dana da se kupate“, kaže simpatični krupni Mostarac, koji je sa suprugom doveo dvoje unučadi.

U obližnjem restoranu "Sunce“, vlasnika izvjesnog Tonija Raspudića iz Čitluka, objeduje par penzionera iz Gornjeg Vakufa. Nurka i Abdulah Hadžijusufović došli su preko agencije. Sedam dana s polupansionom platit će 840 maraka.

"Nama taman, more nam godi, nije nam skupo. U restoranu je švedski sto, nema čega nema“, kaže Nurka, bivša uposlenica banke u Gornjem Vakufu. Suprug Abdulah, bivši nastavnik matematike i fizičkog vaspitanja, hobi mu je fotografisanje. Potvrđuje suprugine riječi.

U masi gostiju, osim Hrvata i Bosanaca, najviše je Poljaka, Čeha, Slovaka, Nijemaca i Italijana. Iako je kraj augusta nema onih presretača turista koji nisu na vrijeme rezervirali sobe. Mjesta ima, ali opet nije lako naći sobu ili apartman.

"Ovdje sam tokom ljeta i nisam imala slobodnih mjesta. Inače, živim u Kanadi kod kćerke ili kod sina u Francuskoj. Sezona je bila dobra, samo što ja nisam kao nekada. Godine su stigle, slabije vidim, sve je teže raditi“, priča Ivanka Korljan, Sinjanka koja je već decenijama u Gradcu.

Strankinje se ne libe sunčati s obnaženim poprsjem. Gdje god pogledate, vidjet ćete preplanule Poljakinje ili Čehinje, bez gornjeg dijela kostima.

Kažu da je sada najbolje vrijeme za odmor. Vreline nisu kao s početka augusta, mada su temperature i dalje visoke.

"Sada je vrijeme kada dolaze bake i unučad“, šali se konobar iz kafea Cvrčak. Tu je instaliran jedan od rijetkih TV ekrana, pa su Bosanci i Hercegovci mogli pratiti trku bronzanog atletičara Amela Tuke.

Danas je stigao novi val turista iz Evrope. Poljske i češke agencije rade bez predaha. U Gradcu Česi imaju i svoju "isturenu jedinku“. Dočekala ih je obavijest o zabrani ostavljanja peškira i dušeka na plažama.

"Momci želite li pedalinu? Sat košta 80 kuna, pola sata je 50 kuna“, dovikuje Milan Todorović, iznajmljivač pedalina, ležaljki i druge opreme za odmor i zabavu, grupici novopridošlih turista. Uzeli su pedalinu. Na sat.

Gradac i dalje živi kao u punoj sezoni. Restorani, hoteli, kafići uveče su puni kao šibica. Na mnogim mjestima je živa svirka. Stranci zaposjednu posebno mjesta za jelo. Gotovo da treba čekati red kada će neko mjesto biti slobodno.

"To je tako još koji dan. Ipak, početkom septembra ostaju stariji. Mnoge radnje se zatvaraju, prodavci idu brojati zaradu. Gradac je lijep i u septembru, ali pomalo me podsjeća na dom umirovljenika“, šali se konobar Ivan iz Zenice, koji već godinama radi u pansionu Posejdon.

Sezona je pri kraju, ali bar ovog vikenda Gradac ne odaje taj dojam.