|

Borije su vazdušna banja i neiskorišteni zeleni dragulj nadomak Sarajeva

Borije su vazdušna banja i neiskorišteni zeleni dragulj nadomak Sarajeva
48
A. P.
20.7.2019. u 07:10
13
komentara
48

dijeljenja
1/16 Foto: D. S./Klix.ba
2/16 Foto: D. S./Klix.ba
3/16 Foto: D. S./Klix.ba
4/16 Foto: D. S./Klix.ba
5/16 Foto: D. S./Klix.ba
6/16 Foto: D. S./Klix.ba
7/16 Foto: D. S./Klix.ba
8/16 Foto: D. S./Klix.ba
9/16 Foto: D. S./Klix.ba
10/16 Foto: D. S./Klix.ba
11/16 Foto: D. S./Klix.ba
12/16 Foto: D. S./Klix.ba
13/16 Foto: D. S./Klix.ba
14/16 Foto: D. S./Klix.ba
15/16 Foto: D. S./Klix.ba
16/16 Foto: D. S./Klix.ba
Ekološko udruženje Dio srca Sarajevo želi skrenuti pažnju javnosti na neiskorištene mogućnosti koje pruža visoravan Borije nadomak starog jezgra Sarajeva, šest minuta lagane vožnje od Vijećnice.
Istovremeno žele ukazati na posljednje primjere devastacije ovog svojevrsnog sarajevskog zelenog dragulja.

Borije se nalaze na istočnoj strani Sarajeva na području općine Stari Grad, na nadmorskoj visini od 1.000 metara. Prostor Borija je djelimično pošumljen akcijama pošumljavanja nakon Drugog svjetskog rata, kao i nakon agresije na BiH 1992-1995. zahvaljujući akcijama Eko udruženja Dio srca. Na tom prostoru se razvila bogata flora i fauna i gusta crnogorična borova šuma poznata kao orlovac kojom gazduje KJP "Sarajevošume", a u kojoj su svoje stanište našle brojne ptice, pa se između ostalih tu nastanio i suri orao (Aquila chrysaetos), krupna i snažna ptica grabljivica. Ostali prostor je kamenit i dominira predio koji se zove Golo brdo.

Borije su široj javnosti postale poznate tokom agresije na BiH, jer se sa te visoravni svakodnevno granatiralo Sarajevo i posebno zgrada Predsjedništva BiH i "Velušići" 1992. godine.U poslijeratnom periodu Borijama se nije posvetila potrebna pažnja društvene zajednice s obzirom na ogromne mogućnosti koje pruža ova vazdušna banja, poručuju iz Eko udruženja.

Gradska uprava je 2014. prvi put u historiji Sarajeva probila uski makadamski put od Obhodže prema Borijama u dužini od 900 metara koji je odmah i asfaltiran, a istovremeno je izgrađeno i spomen obilježje za 172 šehida i poginula borca 2. brdske brigade 1. korpusa ARBiH koji su bili raspoređeni u tranšejama duž Borija. I to je sve od 1996. godine do danas.

Borija nemaju pitku vodu, niti uređenu kanalizacionu mrežu tako da se 50-tak kuća snabdijeva vodom iz čatrnja.

U međuvremenu obilne padavine i nesavjesni autoprevoznici su uništili asfalt na pojedinim dionicama puta i formirali divlju deponiju na kojoj svakodnevno istresaju smeće i građevinski materijal. Takav put je onemogućio bezbjedan dolazak kola hitne pomoći i vatrogasaca.

Brojni apeli da se ovo područje izgradi kao sportski, agro-turistički i poljoprivredni kompleks koji obiluje brojnim ljekovitim biljkama, sekundarnim šumskim proizvodima i koji je idealan za razvoj planinskog sporta koji su upućivani prema općini Stari Grad, Gradskoj upravi Sarajevo i Vladi kantona Sarajevo do sada su ostali bez odgovora. Izgleda da niko od vlasti ne zna šta bi sa Borijama, navode iz Eko udruženja Dio srca u svom apelu.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...