Zabranjeno lizanje zidova
0

Bolivija: Luksuzni hotel od soli privlači brojne goste

Klix.ba
Luksuzni hotel načinjen od soli nalazi se u Uyuni u Boliviji. U izgradnju soba, bara i bazena uloženo je 10.000 tona soli, a u luksuznom hotelu sagrađene su i suhe saune, parne sobe te, naravno, prostorije za uživanje u slanoj kupki. Jedino pravilo koje morate poštovati jeste da ne ližete zidove.

Za izgradnju nevjerovatnog kompleksa bilo je potrebno dvije godine. Također, nakon svake kišne sezone hotel se obnavlja.

Na ideju za ovakvu vrstu hotela došao je Juan Quesada i prvi put je sagrađen sredinom devedestih godina, a obnovljen je 2002. godine.

Bilo je pokušaja da se sagradi još nekoliko takvih hotela u Boliviji no Palacio de Sal, kako je nazvan, je ostao najveći i najluksuzniji.

"Hotel je neprocjenjiv. Svi naši gosti su naprosto oduševljeni, a mnogi su pokušali lizati zidove i namještaj koji su načinjeni od soli samo kako bi se uvjerili u to. Mi garantujemo da zaista jeste tako. Hotel izgleda poput palače i ima jedinstvenu infrastrukturu", kazao je uposlenik u hotelu Pedro Pablo Michel Rocha.

Od natrijhlorida su čak izgrađeni i stolovi, stolice, bazen i rupe za golf. U hotelu se nalazi 16 soba, a cijena noćenja je 106 eura.

"Blagovaonica je predivna. A, spavaće sobe, izgrađene od blokova soli, sigurno će zadiviti sve posjetioce", istakao je Pablo Michel Rocha.