Građani tvrde, vlasti negiraju
0

Bogataši za $150.000 luduju u Zabranjenom gradu?

Sarajevo-x.com
Kineski zvaničnici negirali su da je nekadašnja carska palata u Pekingu, Zabranjeni grad, pretvorena u klub za bogataše.

Prije nekoliko dana kineski mediji objavili su da je bogatašima dozvoljen ulazak u obnovljeni dio Zabranjenog grada, što je izazvalo negodovanje u javnosti i brojne kritike.

Uz to, prošle sedmice je objavljena ingformacija da je iz palače nestalo nekoliko vrijednih predmeta.

Prema navodima kineskih medija, u Zabranjenom gradu se nalazi luksuzni klub u kojem ulaz košta 150.000 dolara.

Navodno klub se nalazi u palači Jianfu, koja je izgrađena 1740. godine, međutim uništena je u požaru 1923. godine. Tačan uzrok požara nikada nije otkriven.

Palača je renovirana prije šest godina, a novac je donirao jedan biznismen iz Hong Honga.

Prije nekoliko dana na internetu je objavljeno da se u Zabranjenom gradu nalazi lukusuzni klub u kojem se zabavljaju bogataši, a jedan neimenovani forumaš čak je objavio i obrazac za pristupanje klubu onih kojima je ulazak dozvoljen.

Broj faksa koji je odštampan na obrascu je broj komanije koja je zadužena za održavanje palače Jianfu.

Objavljene informacije izazvale su lavinu kritika u Kini, međutim nadležni iz Zabranjenog grada negirali su da navode da postoji klub u koji dolaze bogataši i održavaju zabave, prenosi BBC.

"U palači Jianfu se održavaju izložbe, seminari i pres-konferencije i vrata su otvorena svim dobronamjernim ljudima. Plača se ne koristi niti bi se ikada mogla koristiti kao privatni klub bogataša", navedeno je u saopćenju.

Međutim, potvrdili su da je zbog propusta u sigurnosti iz palače odneseno sedam vrijednih predmeta.

Zabranjeni grad je bivša carska palata kineskih dinastija Ming i Qing. Upisana je na listu svjetske baštine 1987. godine. Danas se koristi kao muzej.