Ovog ljeta
255

Bloomberg predlaže: Zaboravite Hrvatsku i posjetite "pravi" Balkan

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Američki Bloomberg u rubrici o luksuznim putovanjima piše da, iako Hrvatska ima obalu dužu od francuske i portugalske zajedno i više otoka nego Maldivi, trebate zaboraviti ovu zemlju i ovog ljeta posjetiti "pravi" Balkan.

Autor teksta "Zaboravite Hrvatsku: Zašto treba posjetiti pravi Balkan" piše da rastuće brojke u zemlji u kojoj je broj turista četiri puta veći od broja stanovnika bude kontroverze.

"U Dubrovniku, najposjećenijem gradu u Hrvatskoj, ljeti su zabilježene takve gužve da gradovi poput Venecije i Barcelone razmatra restriktivna turistička ograničenja. Teško je istinski doživjeti Dubrovnik, a u isto vrijeme u susjednim zeljamama u kojima nema toliko gužve propuštate netaknutu prirodnu ljepotu i fascinantnu raznolikost kultura", navodi autor teksta.

Jezero Bled (Foto: Pixabay)
Jezero Bled (Foto: Pixabay)

Predlaže da, umjesto Hrvatske, ovog ljeta posjetite jezero Bled u Sloveniji, Nacionalni park Durmitor u Crnoj Gori, planinski masiv Prokletije ("the Accursed Mountains") u Albaniji, Mostar u Bosni i Hercegovini i Sofiju u Bugarskoj.

Slovenija je, ističe autor, idealna zemlja za porodična putovanja. Dok su u većini regije zabilježene visoke temperature, u ovom dijelu Slovenije vlada umjerenija klima. Osim toga, Slovenija ima razvijenu infrastrukturu i vrhunske smještajne kapacitete.

Predlaže da u Sloveniji provedete od pet do sedam dana. Prvo prošetajte ulicama Ljubljane, a zatim se uputite na bajkovito jezero Bled. Svakako posjetite i crkvu Marijina Uznesenja, jednu od najpoznatijih znamenitosti Slovenije. Posjetite i Nacionalni park Triglav i jezero Bohinj.

Nacionalni park Durmitor (Foto: Pixabay)
Nacionalni park Durmitor (Foto: Pixabay)

Crna Gora ima izvanrednu reputaciju zbog divne jadranske obale i raznovrsnih nacionalnih parkova. Autor predlaže da tu provedete od tri do pet dana i da se prvo zaputite prema obalnom gradu Kotoru. Zatim odvojite dan za obilazak Nacionalnog parka Lovčen, a osim toga predlaže posjetu manastira Ostrog, grada Plužine i Nacionalnog parka Durmitor.

Sljedeći prijedlog je planinski masiv Prokletij ("the Accursed Mountains") koji se nalazi na sjeverozapadu Albanije. Prokletije predstavljaju jedan od naimpresivnijih planinskih masiva ove zemlje.

Mostar (Foto: Pixabay) (Foto: Klix.ba)
Mostar (Foto: Pixabay) (Foto: Klix.ba)

Na njegovoj listi balkanskih zemalja koje treba posjetiti ovog ljeta je i Mostar koji je, navodi autor, kapital kulture regije. Obavezna destinacija je obnivljeni Stari most koji je važan primjer islamske arhitekture iz 16. stoljeća. Osim džamija iz 16. i 17. stoljeća, obratite pažnju i na grafite i uličnu umjetnost ovog bh. grada. Samo 20 minuta vožnje potrebno vam je da stignete do Blagaja i čuvene sufijske tekije.

Predlaže i da posjetite Sofiju, glavni i najveći grad Bugarske. Navodi da je Sofija postala moderna destinacija koju zbog izvrsnih restorana i impresivnog broja javnih parkova upoređuju s Pragom, Budimpeštom i Berlinom (samo mnogo pristupačnijim).