Putovanja
1.2k

Bio i u BiH: Norvežanin posjetio sve zemlje svijeta do svoje 37. godine

Piše: N. N.
U maju 2013. Gunnar Garfors je ispunio svoj cilj - posjetio je sve zemlje svijeta. Time je postao najmlađa osoba kojoj je nešto takvo pošlo za rukom.

U maju 2008. Gunnar Garfors je već bio posjetio 85 zemalja. Tada je odlučio da prije svoje 40. želi posjetiti sve zemlje svijeta.

Ovaj Norvežanin uspio je putovati i zadržati svoj posao.

Na svojim putovanjima nalazio je na različite izazove. Tako je morao uvjeravati iranske vlasti da nije špijun, prvobitno mu je bio odbijen zahtjev za vizu koja mu je trebala za posjetu Eritreji, a na Antartiku je morao tražiti pomoć zbog nanosa leda i snijega.

Gunnar Garfors je u septembru 2014. posjetio i BiH. Tada je zajedno sa svojim prijateljima postavio rekord tako što su za svega jedan dan putovali kroz 19 evropskih zemalja.

Tada je proputovao kroz Makedoniju, Kosovo, Srbiju, Hrvatsku, BiH, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Slovačku, Češku, Njemačku, Holandiju, Belgiju, Luksemburg, Francusku i Švicarsku, prije nego je putovanje završio u Lihtenštajnu u nedjelju navečer.

"Sve je išlo glatko, osim za vrijeme strašne oluje u Švicarskoj i nekih problema s rent-a-carom u Grčkoj", kazao je Garfors.

Ukupno je posjetio 198 zemalja, kroz neke je samo prošao, ali je u pojedinim zemljama boravio i više dana.