Putovanja
184

BiH na listi najperspektivnijih turističkih destinacija

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na listi turističkih destinacija u svijetu koje će privući najviše turista u budućnosti, a koju je sastavio ugledni portal "Business Insider", našla se i Bosna i Hercegovina.

Naime, na listi 50 turističkih destinacija koje će privući najviše pažnje stranih turista u narednih 10 godina, Bosna i Hercegovina je zauzela 49. mjesto.

"BiH se uglavnom oporavila od devastirajućih posljedica rata. Sektor turizma je najprisutniji u Sarajevu, sa svojom osmanskom arhitekturom. Planinski turizam je vrlo popularan, a u zemlji postoje i mnogi skijaški centri", kaže se za BiH na ovom portalu.

Sa prostora Balkana se, osim BiH, na visokom drugom mjestu, našla i Crna Gora, Albanija je 42., dok je Hrvatska zauzela 45. mjesto na listi destinacija koje će u budućnosti privući najveći broj turista.

Prema pomenutoj listi, Namibija će biti najprivlačnija destinacije za sve turiste koji vole putovati svijetom.

Nakon Namibije na listi se nalaze Crna Gora, Zambija, Angola, Kina, Gabon, Burma, Kambodža, Tajland i Cape Verde.

Napominje se kako bi putovanje u velike svjetske metropole u budućnosti moglo postati i dosadno i razočaravajuće iskustvo.

"Sadašnje poznate turističke destinacije kao što su Pariz i New York svake godine ugoste veliki broj posjetilaca da bi u budućnosti putovanja u ove gradove moglo postati razočaravajuće iskustvo zbog velikih gužvi, preskupih hotela i loših restorana", navodi se na Business Insideru.

Dodaje se kako je logično da će turisti sve više posjećivati neke druge manje poznate svjetske destinacije.

Na pomenutoj listi najviše je zemalja iz Afrike, i to ukupno njih 16.

"Iako neke od pomenutih destinacija nemaju dovoljno razvijenu infrastrukturu, mnoge od njih sve više grade hotele, restorane i markete, kako bi privukli mnogo više turista i promovisali svoju zemlju kao privlačnu turističku destinaciju", naveli su na ovom portalu.

Lista je inače sastavljena na osnovu podataka Vijeća za turizam u svijetu (WTTC). Oni su uporedili podatke o razvoju zemalja u svijetu i o doprinosu sektora turizma ekonomiji zemalja u narednih 10 godina.