Putovanja
515

Bh. biciklista i avanturista Dado Delić najavio novi pohod dug 13.500 kilometara

Klix.ba
(Foto: Zlatan Kurto)
U sarajevskom Art kinu Kriterion je u utorak navečer premijerno prikazan dokumentarni film “Putovanje biciklom od BiH do Uzbekistana“, koji je rezultat realizacije istoimenog projekta mladog bicikliste i avanturiste Dade Delića. Nakon projekcije, sarajevska publika je imala priliku čuti neispričane priče sa mnogobrojnih Dadinih putovanja, kao i da se upozna sa detaljima novonajavljenog projekta “Putovanje biciklom od Tadžikistana do Japana“, čija je realizacija planirana krajem aprila ove godine.

Prepričavajući anegdote sa dosadašnjih putovanja, Delić je istakao da se raduje novim putešestvijama i da ga očekuje veoma izazovno putovanje. “Sve što ste vidjeli u filmu je samo jedan mali dio onoga što sam doživio na putovanju koje je bilo dugo 5400 kilometara. Svako putovanje predstavlja jedinstveno životno iskustvo i zaista jedva čekam da krenem u novu avanturu“, naveo je Delić te se zahvalio publici na velikom odzivu.

“Na novo putovanje bih trebao krenuti 27. aprila kada iz Sarajeva letim za Tadžikistan. Nakon toga bih nastavio putovanje biciklom kroz Kirgistan, Indiju, Nepal, Mijanmar, Tajland, Kambodžu, Laos, Vijetnam, Kinu i na kraju Japan.Uzimajući sve u obzir, putovanje će biti dugo 13.500 kilometara“, rekao je Delić te naglasio da ovaj pohod ne bi bio moguć bez velike pomoći prijatelja i poznanika.

Kroz najavljenu kampanju “The Rolling Drifter – Cycling around the Globe“ i putovanja kroz tajanstvene svjetove diljem zemaljske kugle, Delić želi skrenuti pažnju javnosti na problem globalnog zatopljavanja,borbu za svijet bez granica te promociju biciklizma kao rekreacije i ekološki prihvatljivog vida prijevoza. Sličan pohod Delić je imao i prije tri godine kada je biciklom iz Bosne i Hercegovine putovao do Maroka.