Inovativni pristup
30

Betonska brda u Kopenhagenu skrivaju parking za 2.000 bicikala

A. P.
Na javnom platou u Kopenhagenu izgrađena je valovita površina koja predstavlja natkriveni parking za više od 2.000 bicikala. Plato je osmislila danska arhitektonska kompanija COBE.

Javni park Karen Blixens Plads od 20.000 m2 nalazi se u blizini univerziteta, na području blizu grada. Ime je dobio po poznatoj danskoj autorici iz 19. stoljeća Karen Blixen i jedan je od najvećih trgova u gradu.

Struktura podsjeća na betonske školjke, a obložena je ručno postavljenim pločicama u neutralnim bojama kako bi se podudarala sa vanjskim izgledom okolnih zgrada.

Oponašajući okolni valoviti teren, ova šuplja betonska brda razbijaju monotoniju trga, a istovremeno vlasnicima bicikala omogućavaju da ne brinu hoće li oni pokisnuti. Stepenice koje se nalaze sa strana brda mogu se koristiti za publiku koja će pratiti predavanja, koncerte i druge nastupe, a može primiti 1.000 ljudi.

Parking najviše koriste studenti i uposlenici obližnjeg univerziteta, piše magazin Dezeen.

Danski glavni grad uz Amsterdam predstavlja jedan od gradova izuzetno pogodnih za ugodan život biciklista. Više od 40 posto njegovog stanovništva na posao putuje biciklom.