Sjaj Mediterana
115

Bejrut je Pariz Bliskog istoka i raskršće 20 svjetskih religija

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Ako biste željeli posjetiti brojna historijski bitna zdanja, osjetiti u isto vrijeme puls Istoka i Zapada, upoznati različite religijske i kulturne tradicije te uživo vidjeti mnogobrojne prirodne ljepote - Bejrut je lokacija koju morate posjetiti.

Bejrut je glavni grad Libana, države smještene na Bliskom istoku. Uprkos burnoj prošlosti ove zemlje, građanskom ratu koji je bjesnio gotovo 15 godina, njen glavni grad poznat je kao Pariz Bliskog istoka. Ovaj nadimak dobio je zato što spada u red najmodernijih i najatraktivnijih istočnjačkih metropola, ali unatoč tome nije šire poznat kao atraktivna turistička destinacija.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Bejrut posjećuju muslimani i kršćani iz susjednog Izraela ako uspiju proći granične kontrole, s kojim političko vodstvo Libana i nije baš u najboljim odnosima, a u posljednje vrijeme sve je više i izbjeglica iz Sirije. Tačnije, Liban je država koja je najviše pogođena aktuelnom migrantskom krizom.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bejrut je grad smješten na Sredozemnom moru s veoma bogatom prošlošću koja je nerijetko bila i burna. Zbog iznimno povoljne geografske pozicioniranosti, Bejrut je kroz historiju znao biti pogođen brojnim sukobima, kako međudržavnim tako i unutrašnjim. Liban ima plažu koja se prostore čak 250 km u dužinu, što ga čini potencijalnom superlokacijom za ljetovanja, dok s druge strane ima i nekoliko planinskih masiva odličnih za planinarenje.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Bejrut je metropola koja se bliži cifri od dva miliona stanovnika, a poznat je po izuzetnom kozmopolitizmu i nacionalnim, etničkim, religijskim i svim drugim različitostima. Posebno je interesantno kazati da Bejrut nastanjuju pripadnici 20-ak različitih religijskih grupa, a unutar svake od tih grupa postoje zajednice koje su međusobno dogmatski različite. Gledano kroz prizmu religije, Bejrut dominantno nastanjuju muslimani i krščani koji su se znali kroz historiju i sukobljavati. Muslimana je 70 posto, dominantno šiita, dok na kršćane otpada blizu 30 posto.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Također, Pariz Bliskog istoka može se definirati kao produkt sudara Orijenta i Okcidenta, a to se najbolje ogleda u karakterističnoj arhitekturi koja ima elemente tradicionalne i evropske gradnje. Ako govorimo o arhitekturi, Bejrut ima svoju Aja Sofiju. Džamija Al-Omari napravljena je prije osam stoljeća i zanimljiva je zbog toga što je sagrađena na temeljima nekadašnje bizantijske crkve, a osim nje znamenita je i džamija Mohammad Al-Amin. S druge strane, imamo i crkvu Byblos koju su izgradili Križari te pravoslavnu utvrdu St. George.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Statua Harisa, poznata i pod imenom Dama Libana, jedan je od najvećih kršćanskih spomenika u ovom dijelu svijeta koji izuzetno podsjeća na Kip slobode. Ova građevina napravljena je u čast libanske bogorodice.

Ako se zadesite u Bejrutu, napravili biste veliku grešku ako ne biste posjetili zdanja iz helenskog i rimskog perioda koja su mnogobrojna. Tu se posebno ističu mnoga javna kupatila sagrađena za vrijeme globalne dominacije Rima te drevni rimski grad Baalbek. Isto tako, u sklopu malobrojnih turističkih ponuda za odlazak u Bejrut neizostavno je posjetiti Anjar te spilju Ksara koja skriva mnogobrojne vinske boce.

Izuzmemo li prethodno spomenutu pećinu Ksara, zapanjit će vas prizor spilje Jeita Grotto, inače najveće pećine u ovom dijelu svijeta. Naime, vlast Libana je, kada govorimo o turističkoj ponudi ove zemlje, posebna ulaganja namijenila upravo ovom zamku koji nije napravljen ljudskom rukom. U Jeiti Grotto razveden je poseban sistem rasvjete koji posjetiocima omogućava da vide njene i najzabačenije uglove.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Bitno je navesti kako je Liban izuzetno skup grad. Ako ste krenuli s partnerom, noć u nekom od bejrutskih hotela bi vas mogla koštati i do 150 KM. Pokušajte pronaći alternativni smještaj te unajmiti privatnu sobu ili obitavati u hostelima kojih ima napretek. Dnevne temperature znaju biti vrlo visoke pa je stoga vrlo važno u toku dana pronaći sklonište.

Iako je općepoznato da zapadnjaci imaju predrasude prema stanovnicima Bliskog istoka, važno je istaći da je noćni život Bejruta nevjerovatno živ, ali je opet novčanik posjetilaca taj koji diktira tempo. Libanska kuhinja, a samim tim i bejrutska, izuzetno je kvalitetna, a prosječna cijena tamošnjih specijaliteta iznosi 10 KM. Kao stranac, trebali biste izbjegavati taksi kao prijevozno sredstvo, a najekonomičnije je koristiti gradske autobuse.

Što se tiče sigurnosne situacije, u Bejrutu nećete imati velikih neugodnosti. Međutim, pojedini dijelovi Libana znaju biti rizični za strance, ali i za domaće stanovništo upravo zbog prethodno spomenute migrantske krize i blizine granice sa Sirijom u kojoj se vode organizirani ili sporadični oružani sukobi.

Ako biste željeli posjetiti brojna historijski bitna zdanja, osjetiti u isto vrijeme puls Istoka i Zapada, upoznati se s različitim religijskim i kulturnim tradicijama te uživo vidjeti mnogobrojne prirodne ljepote – Bejrut je lokacija koju morate posjetiti.