Putovanja
43

Bečki zoološki vrt među deset najboljih na svijetu

Klix.ba
Prema ocjenama posjetilaca najpoznatije turističke stranice Tripadvisor.com bečki Zoološki vrt Schönbrunn zauzeo je osmo mjesto među najboljim zoološkim vrtovima svijeta.

Čak 1.676 korisnika je pisalo o svojim iskustvima u bečkom zoološkom vrtu, dok je 1.190 puta ocijenjen sa ocjenom "odličan", a 376 puta sa "vrlodobar".

Turisti su na skali od pet bodova mogli dati svoju ocjenu i izvještavati o vlastitim iskustvima. Za rangiranje je bilo presudno, koliko je često i dobro neki zoološki vrt bio ocijenjen u posljednjih 12 mjeseci.

Posjetioci su između ostalog vrt prokomentarisali kao jedan od najljepših koji su ikada posjetili. Korisnici su se naročito pozitivno očitovali o stalnim radovima na modernizaciji, prostranim nastambama i šarolikošću životinjskih vrsta.

Jedan pogled na ocjene posjetilaca je dovoljan da bi se uočilo da je bečki zoološki vrt i među internacionalnim gostima jako cijenjen. Prema riječima direktorice vrta, Dagmar Schrattera, udio stranih gostiju je u posljednjih nekoliko godina kontinuirano rastao, te oni u međuvremenu čine preko 30 posto posjetilaca.

Tome su naravno doprinijeli i turistički vodiči poput stranice Tripadvisor. Bečki zoološki vrt se na ovoj stranici nalazi na petom mjestu među više od 400 znamenitosti u glavnom gradu Austrije.

Britanski zoološki stručnjak Anthony Sheridan je Bečki zoološki vrt 2008., 2010. i 2012. godine ocijenio kao "Najbolji zoološki vrt u Evropi" od ukupno 92 zoološka vrta u 23 evropske zemlje.