{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bečka Trash Design - manufaktura

S
Sarajevo-x.com
22.8.2008. u 21:37
0
0
Bečka Trash Design - manufaktura
0
Bečka Trash Design - manufaktura
Da stari električni uređaji i aparati poslije njihovog vijeka trajanja ne moraju da završe na otpadu, već uz pomoć kreativnosti i novih ideja mogu da posluže i u druge svrhe, potvrđuje projekat "Trash Design-manufakture (TDM)" odjeljenja socijalno-ekonomskog predužeća Narodnog univerziteta – Centra za demontažu i preradu iz Beča.
Godišnje se u Beču demontira 1.000 tona električnih uređaja, a sirovine poput bakra i aluminija se preprodaju ili pak koriste upravo u ovom centru.

U TDM centru zaposleni su ljudi koji su duži vremenski period bez zaposlenja, njih trenutno 50, koji od naizgled beskorisnog elektro-otpada prave veoma zanimljive dizajnerske komade: nakit, namještaj, predmete za dekoraciju. Tako stvoreni proizvodi nisu samo dizajnerski objekti nego istovremeno simbolizuju i odgovoran odnos prema životnoj sredini kao i socijalnu odgovornost jer ovdje zaposleni steknu potrebne kvalifikacije za ponovnu integraciju u radno tržište. Otprilike 40 posto uposlenih mogu doći do stabilnog i sigurnog radnog mjesta. Projekat se finansira iz sredstava Bečke službe za zapošljavanje, Savezne socijalne službe i Evropskog socijalnog fonda.

Od aprila mjeseca ove godine u Beču je otvorena i posebna prodavnica samo sa predmetima Trash Design-manufakture, čime je kupcima omogućeno da se ne samo domognu nekog neobičnog predmeta nego i da kupovinom podrže jednu sjajnu ideju. Dizajnerski komadi naišli su na interesovanje kupaca u Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama. Nedavno su izloženi i u renomiranoj galeriji Tate u Londonu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: