Putovanja
0

Beč dobio nagradu EU za ljubaznost i solidarnost

FENA
Beč (Foto: Klix.ba)
Beč (Foto: Klix.ba)
Grad Beč, drugi put, dobio je evropsku nagradu "ljubazan i solidaran grad", koja predstavlja priznanje Evropske unije za poticanje povezanosti, sloge, solidarnosti i jačanje veza među susjedima, kao i za suzbijanje izolacije i anonimnosti u gradovima i regijama Evropske unije.

Nagrada je predana gradonačelniku grada Beča Michaelu Häuplu, a uručio ju je osnivač nagrade Atanase Perifan, podgradonačelnik 17. pariskog okruga (Arrondisement,) koji je 1990. godine kada je jedna žena tek dva mjeseca nakon smrti pronađena u svom stanu, došao na ideju da oformi inicijativu susjedstva kako bi se ovakve pojave ubuduće spriječile.

S tim u vezi 1990. godine pokrenut je Dan susjedstva te Festival susjedstva da bi 2000. godine ove inicijative bile uvedene širom Francuske, a 2003. godine i širom Evropske unije i dalje.

Protekle godine je na ovim događajima učestvovalo 14 miliona ljudi iz više od 30 zemalja.

Grad Beč potiče zajedništvo i suživot na razne načine, kao naprimjer, u javnom prostoru, putem omladinskih i susjedskih centara, te raznih servisa za građane u oblasti stanogradnje i suživota.

Od 2008. godine podržava Dan susjedstva, a ovogodišnji je obilježio 7. juna kroz različite aktivnosti i manifestacije, saopćio je Compress Sarajevo.