Svijet
8

Beč je najinovativniji evropski grad

FENA
Beč (Foto: AFP)
Beč (Foto: AFP)
Prema istraživanju "Innovation Cities Global Index", koje australijska agencija za inovacije "2thinknow" provodi u 445 svjetskih gradova mjereći njihov potencijal inovativnih rješenja, Beč je osvojio treće mjesto iza Bostona i New Yorka i najinovativniji je evropski grad.

Beč je poboljšao svoj rezultat u odnosu na 2011. godinu za dva mjesta.

Među deset najboljih su i San Francisco, Pariz, Minhen, London, Kopenhagen, Amsterdam i Seattle.

Analitičari koji su radili na istraživanju dodijelili su Beču predikat "Nexus City" koji je rezervisan za 35 najinovativnijih svjetskih gradova.

"Innovation Cities Global Index" se objavljuje svake godine, a na ovaj način funkcioneri na rukovodećim pozicijama i stručnjaci imaju pregled koji gradovi na svijetu su našli najinovativnija rješenja za mnogobrojne aspekte urbanog življenja.

Sistem ocjenjivanja sadrži aktuelne podatke o 1.540 gradova od kojih je 445 uključeno u istraživanje.

U vrednovanju 31 inovativne oblasti agencija razmatra 162 indikatora.

U aktuelnom izvještaju su svi indikatori objedinjeni u tri faktora: kulturna dobra, humana infrastruktura što podrazumijeva mobilnost, obrazovanje i tehnologiju i uvezanost tržišta. Na osnovu ovih faktora se mjeri koji preduslovi su postojani u kojim gradovima da bi se njihove ideje uspješno primijenile na regionalnom ili globalnom nivou, saopćeno je iz Compressa Sarajevo.