Kakvi su zaključci
88

BBC istražio da li je Priština zaista jedan od najružnijih evropskih gradova

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema navođenjima reporterke BBC-a, Priština već neko vrijeme drži reputaciju jednog od najružnijih gradova Evrope, a ona je odlučila lično provjeriti da li su glasine tačne.

Deborah Huso je reporterka medijske kuće BBC koja je odlučila posjetiti glavni grad Kosova kako bi provjerila da li su glasine o kvalitetu života i ljepoti grada istinite.

Priču je započela činjenicama o Kosovu, navodeći uz to kada je i kako Kosovo zatražilo nezavisnost.

Foto: BBC / Nacionalna biblioteka
Foto: BBC / Nacionalna biblioteka

Deborah je za ovu priliku unajmila stan u kojem sticajem okolnosti nije bilo vode. Odlučila je izvući maksimum iz svog boravka u Prištini te se uputila vani kako bi istražila grad. Akcent je stavila na činjenicu da se Priština ne može porediti s gradovima kao što su Pariz i Rim, upravo zbog brojnih okupacija Kosova.

Njen glavni cilj tokom posjete bio je da obiđe "jednu od najružnijih građevina na svijetu" tj. Nacionalnu biblioteku Kosova. Ona je otvorena 1982. godine, a prema navođenjima reporterke, više nalikuje zatvoru nego biblioteci.

Ipak, Deborah ističe kako je uspjela pronaći ljepotu u ovoj zgradi te kako je ona veoma lijepa iznutra.

"Međutim, put Kosova do mira i nezavisnosti nije nužno i put do prosperiteta. Ekonomija Kosova opstaje zahvaljujući prilivu novca iz Evropske unije. Srodnici koji rade van Kosova stalno šalju novac svojim porodicama na Kosovu. Prema informacijama iz Centralne kosovske banke, na ovaj način je na Kosovo poslano 752 miliona eura 'iz vana'", napisala je Deborah.

Foto: BBC / Prištinski kafić
Foto: BBC / Prištinski kafić

Dodala je i kako su glavni prištinski trgovi ispunjeni kafićima koji su uvijek puni ljudi te kako se u njima serviraju sve vrste kafa - uključujući i tursku.

"Važno je naglasiti da je ideja o nezavisnosti Kosova rođena upravo na jednoj od ovakvih kafa u običnom kosovskom kafiću", napisala je reporterka.

Foto: BBC / Spomenik ponovnog rođenja Kosova
Foto: BBC / Spomenik ponovnog rođenja Kosova

Spomenula je Spomenik ponovnog rođenja Kosova te je naglasila kako je on potpuno ispunjen grafitima i natpisima te potpisima građana. Posjetila je još nekoliko spomenika i naglasila važnost onog koji je posvećen ženama koje su silovane za vrijeme rata koji je na Kosovu trajao od 1998. do 1999. godine.

Foto: BBC / Spomenik Billu Clintonu
Foto: BBC / Spomenik Billu Clintonu

"Naposlijetku, Priština ne nalikuje Parizu ili Rimu. Ali shvatila sam da, ako pamtite njenu prošlost i izgubite se u sadašnjosti, pronaći ćete odlučne ljude i mladu prijestolnicu koji su odlučni pisati iduće poglavlje. A to je predivno", zaključila je.