Putovanja
44

Balkanske države top destinacije za turiste iz cijelog svijeta

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Brojni kulturno-historijski spomenici, na daleko čuveni vjerski objekti i mjesta, netaknute prirodne ljepote, planine koje obiluju ozonom: šumom i zelenilom, ali i brojnim savremenim skijalištima i odmaralištima, te bistre i čiste rijeke i jezera samo su mali djelić bogatstva koje turistima nude države Jugoistočne Evrope. Iz toga razloga, ali i zbog veoma prihvatljivih cijena sve više su postale izuzetno privlačne turistima iz svih dijelova svijeta.

Osim toga, Balkan turistima nudi sve: od dobrog noćnog života, odmora na moru, ukusne i raznovrsne hrane, druženja, pa sve do mirnog odmora za one koji to traže. Kako su zemlje Balkana manje površinom, turisti mogu posjetiti više gradova i država u nekoliko dana, što je također, jedan od velikih prednosti ovog regiona.

Da je turizam u ekspanziji, odnosno da su turisti iz gotovo cijelog svijeta preoteklih dana i sedmica posjetili prostore Balkana uvjerila se i ekipa Anadolu Agency (AA) obilazeći glavne gradove zemalja regiona, koje je, uprkos promjenljivim vremenskim uslovima posjetilo više hiljada osoba. 

U prijestonici Bosne i Hercegovine, Sarajevu, većina hotela je u posljednjih nekoliko dana prebukirana. I pored velikog broja turista iz Hrvatske, Turske, Slovenije i Austrije, koji tradicionalno posjećuju Sarajevo, u glavni grad BiH stigli su i turisti iz drugih dijelova Evrope: Švicarske, Danske, Švedske i Norveške, ali i udaljenih dijelova svijeta kao što su Kina i Japan. 

Tokom prva tri dana Prvomajskih praznika, na Međunarodni aerodrom u Sarajevu sletjelo je samo iz Turske 15, a iz Njemačke 11 aviona. Na ulicama u Sarajevu moguće je vidjeti veliki broj nasmijanih stranaca, koji fotoaparatima pokušavaju zabilježiti brojne kulturno - historijske spomenike i objekte, ali i svakodnevnicu građana.

Pored bh. prijestolnice, za turiste je jedan od najzanimljivih gradova u BiH Mostar i okolna mjesta poput Blagaja i Počitelja. Neretva, magična rijeka smaragdne boje, koja oduševljava sve, kao i Stari most, koji je jedan od najpoznatijih simbola kako Hercegovine, tako i cijele BiH.

Turistički djelatnici očekuju da će BiH ove godine ostvariti značajan broj posjeta stranih gostiju, prvenstveno u Sarajevu, jer  se krajem juna, tačnije 28, obilježava 100. godina od početka Prvog svjetskog rata kada su planirane brojne manifestacije.

BiH je veoma zanimljiva turistička destinacija zahvaljujući geografskom položaju, izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskom nasljeđu i pogodnim klimatskim uslovima.

U posljednjih nekoliko godina, Srbija je također, nezaobilazna destinacija turista avanturističkog duha, a prema podacima Turističke organizacije Beograda, srbijansku prijestolnicu je posjetilo blizu 8.500 gostiju za vrijeme vaskršnjih i prvomajskih praznika.

Sve je više turista u Srbiji i iz zemalja Zapadne Evrope poput Njemačke, Velike Britanije, Francuske, a naravno, tu su i tradicionalni posjetioci ove zemlje iz Rusije i Bugarske, tako da su kapacitet beogradskih hotela i hostela većinom popunjeni.

Turisti koji dođu u Beograd najviše su zainteresovani da posjete stare dijelove grada, boemsku četvrt "Skadarlija", Avalu i Muzej Nikole Tesle, a izvan Beograda najčešće posjećuju Novi Sad. 

Kada je u pitanju Crna Gora, na primorju je za dane praznika uočen povećan broj turista. Kako more, jezera, kanjoni i planine omogućavaju svakome da pronađe nešto za sebe, nije ni neobično da turisti sve više posjećuju i Crnu Goru. 

Tokom prvomajskih praznika, ovu zemlju je posjetilo najviše turista iz Kine, Turske i Norveške.

Turiste privlači arhitektura gradova, koja je zanimljiva zbog uticaja raznih kultura tokom prethodnih stoljeća, razne manifestacije preko kojih se mogu upoznati sa kulturomi običajima Crnogoraca, kao i ekstremni sportovi, na čiji razvoj je stavljen poseban značaj u posljednjih nekoliko godina.

U protekloj sedmici i Makedonija je bila domaćin velikom broju turista. Turisti iz Holandije, Njemačke, Turske, Belgije i sa Bliskog istoka iskoristili su priliku kako bi posjetili glavni grad Skoplje, ali i druge gradove poput Ohrida, Tetova i Bitole. 

Prirodne ljepote i brojni spomenici historije, tokom koje su se ispreplitale brojne kulture, za turiste predstavljaju jedinstveno mjesto. 

Prema neslužbenim podacima, Makedoniju je posjetilo oko 5.000 turista, od 1. maja, što i ne čudi previše, obzirom da Makedonci važe za dobre domaćine. 

Sve ovo pokazuje da su države na prostoru Balkana, odnosno Jugoistočne Evrope postale top destinacije za goste diljem svijeta.