Hit destinacija
0

Bahrein ostrvo grijeha za muslimane

Sarajevo-x.com
Ovoj maloj ostrvskoj naciji preko glave je reputacije koju je Bahrein stekao kao Las Vegas na moru i mjesto grijeha za Saudijce i stoga žele obuzdati pijančenja i provode turista koji su postali svakodnevnica

Ostrvo je u ovo doba godine već pretrpano gostima iz Saudijske Arabije koji uživaju u čarima Bahreina koji im nisu dostupni u njihovoj ultra-konzervativnoj kraljevini.

Ova muslimanska nacija dugo je bila poznata kao ostrvo bez pravila i zabrana, pretrpano noćnim klubovima, libanskim pjevačima i alkoholu sklonim muslimanima iz okolnih zemalja koji tu dolaze bježeći iz strogih društava u kojima žive.

Međutim, takva reputacija koja uključuje alkohol i slične poroke vrijeđa mnoge Bahreince. Inače je ove godine ta zemlja dostigla rekord u konzumaciji alkoholnih pića.

Bahrein je posebno popularan među bogatim Saudijcima koji žive u najkonzervativnijoj zemlji regije, a od ovog ostrva udaljeni su samo pola sata putem preko nasipa koji spaja te dvije zemlje.

Saudijci i mnogi drugi preplavljuju zemlju tokom vikenda puneći barove, održavajući trke autima i koristeći usluge prostitutki.

Šiti i Suniti koji se nalaze na različitim političkim stajalištima našli su zajednički jezik kada je očuvanje morala njihove zemlje došlo u pitanje.

Vlasti su pokušale udovoljiti konzervativcima zatvarajući neke barove u hotelima sa jednom ili dvije zvijezdice, ali zakonodavci sada žele donijeti zabranu alkohola i rada noćnih klubova.

"Zemlja je prepuna pijanica i prostitutki iz stranih zemalja i to izgriza ovu naciju. To je prljanje lica ove zemlje", rekao je Adel al-Moawdah za Indian Express, poslanik u parlamentu koji se zalaže za zabranu alkohola.

Priča o porocima i zabrani alkohola zasjenjuje još jednu pojavu koja se odvija na bahreinskom tlu. Naime, mnogi Saudijci sa svojim porodicama dolaze u tu zemlju kako bi posjetili kina ili druge kulturne sadržaje koji su zabranjeni u njihovoj domovini.

Duaa Muneer, 21-godišinja studentica iz Saudijske Arabije kaže da je Bahrein neka vrsta slobode za mlade ljude iz njene zemlje. Oni se u domovinu vraćaju sa potpuno drugačijim pogledima na stvari.

Muneer radi kao nadzornik kina u Bahreinu i tvrdi da je 80 do 90 posto gostiju upravo iz Saudijske Arabije.

"Djeca vole da gledaju Hanna Montanu (popularna serija) dok stariji preferiraju horor i akcione filmove", rekla je Muneer.

Na ulicima Bahreina mogu se vidjeti radnje sa majicama popularnih heavy-metal bandova poput Iron Maidena ili System of a Down. Zanimljivo je da su djevojke te koje vole metal, dok dječaci više vole rap muziku.

Osim toga, Saudijci kupuju knjige koje su zabranjene na policama njihovih knjižara.

"Sve što vide u Bahreinu, njima je novost", rekla je jedna Bahreinka.