Opuštanje putnika
9

Aviokompanija Monarch uvela posebni jelovnik za smanjenje nervoze i stresa tokom letenja

Klix.ba
Britanska aviokompanija Monarch Airlines uvrstila je na meni tokom letenja posebnu vrstu hrane koja ima za cilj poboljšati raspoloženje i smanjiti stres kod nervoznih putnika.

Monarch Airlines se udružila s profesorom Charlesom Spenceom sa Univerziteta u Oxfordu kako bi napravila posebno dizajnirani jelovnik na kojem se nalaze namirnice koje mogu utjecati na raspoloženje putnika. Tako ova aviokompanija sada putnicima služi kolače od riže začinjene lavandom koji su odlični za opuštanje, zeleni čaj, mješavinu biljnog čaja, keks od morskih algi, peciva od umami tijesta te energetske pločice s umakom od gljiva i paradajza.

Pored slanih jela, najdraža poslastica putnika s Monarchovog "Mood food" menija je crni sladoled koji, kako tvrde iz aviokompanije, odvraća pažnju putnika od stresnog letenja.

"Mnogi pri pomisli na sladoled, misle na hladna osvježenja svjetlijih boja, pa ih crna boja može odvratiti od haotičnog pute te u isto vrijeme i iznenaditi", rekao je za Telegraph profesor Spence koji je dugo sarađivao s renomiranim kuharom Hestnom Blumenthalom.

Također su posebna i peciva od umami tijesta koja se služe putnicima tokom leta, a glavna svrha im je da umanje osjećaj pritiska, suhog zraka te buke mlaznog motora.

Pored menija "Mood food", Monarch Airlines u ponudi ima i mnoštvo druge hrane i grickalica poput raznih sendviča, pasti, tostova, žitarica...