Putovanja
0

Arheolozi žele zaštititi svjetsko čudo - grad Petru

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters; Tombe u Petri
Foto: Reuters; Tombe u Petri
Napušteni antički grad u Jordanu je od uvijek bio omiljen turistima no nakon što je proglašen za jedno od 7 svjetskih čuda, turističke posjete gradu Petri su naglo porasle. Ipak, toliko posjetitelja moglo bi uništiti ovaj crveni kameni grad pa arheolozi zahtijevaju mjere kako bi se grad zaštitio.

Arheolozi su jučer pozvali sve vlasti i organizacije za očuvanje monumenata da se posebna pažnja obrati na jordanski grad Petru. Zbog masovnih posjeta ovom novom svjetskom čudu, grad bi se mogao uvelike oštetiti.

"Od kada je grad Petra proglašen za jedno od 7 novih svjetskih čuda, turističke posjetie su se vrtoglavo povećale. Zbog toga moramo poduzeti sve mjere kako bismo očuvali ovo vrijedno nasljeđe ", izjavili su arheolog Khairieh Amr i jordanski Ministar za turizam i antikvitete za Associated Press.

Petra je postao poznat po filmu "Indiana Jones and the Last Crusade", ali i po dramatičnim tombama i hramovima koje su sagradili arapski nomadi prije 2 000 godina.

Grad je godinama bio sakriven iza skoro neprohodnih lanaca planina dok ga nije otkrio švedski israživač Johann Ludwig Burchhardt 1812.