Revolucija otjerala posjetioce
0

Antički spomenici sačuvani, ali od turizma u Libiji nije ostalo ništa

Sarajevo-x.com
Sabratha (Foto: Reuters)
Sabratha (Foto: Reuters)
Ustanak u Libiji nije naštetio antičkom gradu Cyreneu, ali je krvava revolucija ubila turizam u ovoj zemlji koja je tek odnedavno otvorena za strane posjetioce.

Prošle godine oko 10.000 turista iz zemalja poput Japana, Njemačke i Velike Britanije posjetilo je Cyrene, ali od februara ove godine, kad su počeli nemiri s ciljem svrgavanja libijskog lidera Moamera Gadafija, tu se samo mogu vidjeti krave kako lutaju uokolo.

Ostaci grada iz sedmog stoljeća prije nove ere nalaze se na vrhu brda i nerijetko nazivaju "afričkom Atinom". Odatle se pruža pogled od kojeg ostajete bez daha, piše novinar AFP-a.

Turistički vodič Mohamed Bucharit nostalgično priča o ovom blagu pod zaštitom UN-a koje gleda na Mediteran, pokazuje statue Herkulesa i Hermesa, amfiteatar, trkaću stazu i hram Bacchus.

"Sretni smo da ništa nije oštećeno. Srećom, ovdje nisu korišteni tenkovi, samo puške", izjavio je opisujući borbe u gradu Shahatu, blizu Cyrenea.

U Shahatu se odigrao isti scenario kao i u drugim gradovima na istoku Libije. Gadafijeve snage pokušale su ugušiti pobune, a sve to negativno je utjecalo na turizam.

Naftom bogata zemlja na sjeveru Afrike dugo je udomljavala i upošljavala radnike iz drugih afričkih i arapskih zemalja, ali i one iz Azije i Evrope, ali je za zapadnjačke turiste bila nedostupna.

Decenije izolacije prekinute su 2003. godine, kada je Gadafi objavio svijetu da odustaje od nuklearnih ambicija. Libijske vlasti tada su počele izdavati vize turistima i posjetioci su polako pristizali.

Evropljane, Amerikance i Azijate privlačila su prostranstva pustinje Sahare, zabranjeni planinski vijenci i ostaci antičkih civilizacija. Kako je Lonely Planet u svom vodiču iz 2007. naveo: Libija ima sve.

Na zapadu zemlje, pod vlašću Gadafijevih snaga, nalaze se ostaci još dva grada iz doba Rimljana, Leptis Magna i Sabratha.

Na istoku su Tobruk i planine Jebel al-Akhdar, ali sve ove turističke destinacije sada su prazne, iako bi, u drugim uslovima, sezona trebala biti u punom jeku.

Uposlenik hotela Al-Manara u Sousi, Younis Hussein, kaže da je u tom hotelu sa četiri zvjezdice samo šest od 90 soba popunjeno. Prošle godine u isto vrijeme bilo ih je zauzeto oko 80.

Selo izgrađeno upravo za potrebe turista, koje se nalazi samo nekoliko kilometara dalje, također je prazno.

"Dokle god je Gadafi živ, nijedan turista neće ovdje doći", uvjeren je Hussein.