Za bolje iskustvo leta
25

American Airlines predstavio nove kabine biznis klase i premium sjedišta

D. B.
American Airlines planira izbaciti sjedišta prve klase na svojim dugim letovima te ih zamijeniti novim kabinama s ciljem poboljšanja iskustva letenja za poslovne putnike.

Poznata aviokompanija je predstavila Flagship Suites privatne kabine, koje će biti dio novih aviona Boeing 787-9 i Airbus A321XLR čija se isporuka očekuje 2024. godine. Nova konfiguracija objedinjuje trenutnu Flagship First i Flagship Business klasu. American Airlines ove privatne kabine opisuje kao "privatno utočište na nebu" s obzirom da imaju vrata za više privatnosti, kao i više opcija za sjedenje te više prostora za odlaganje ličnih stvari.

American će unaprijediti i svoje premium ekonomske kabine te će dodati više takvih sjedišta na dužim letovima. Nova premium ekonomska sjedišta će imati veće entertainment ekrane i "krila" na naslonima za glavu koja će ponuditi više privatnosti putnicima.

Broj premium sjedišta će "porasti" za više od 45 posto do 2026. godine. Novi Boeing 787-9 će imati 51 Flagship Suite sjedište i 32 premium ekonomska sjedišta, dok će Airbus A32XLR posjedovati 20 Flagship Suite sjedišta i 12 premium ekonomskih sjedišta.

American će napraviti promjenu u svojoj floti od 20 Boeing 777-300ER tako da imaju 70 Flagship Suite sjedišta i 44 premium ekonomskim sjedišta. Boeing 777 je Amerivanom najveći avion s 304 sjedišta, a trenutno ima osam Flahship First kabina, 52 Flagship Business lay-flat sjedišta, 28 premium ekonomskih sjedišta koja se mogu nageti i 216 ekonomskih sjedišta.

U planu su i promjene flote Airbusa A321T kako bi se dovela na nivo ostatka A321 flote. Time se eliminiše Americanova pod-flota za transkoninentalne letove s lay-flat sjedištima. American će nastaviti nuditi lay-flat sjedišta na transkontinentalnim rutama iz New Yorka i Bostona.

Ove promjene predstavljaju mjere s ciljem konkurisanja drugim kompanijama poput Qatar Airwaysa i Emiratesa.