Putovanja
68

Alternativne prirodne destinacije: Provedite prvomajske praznike na drugačiji način

Klix.ba
USAID i UNDP, u okviru projekta "Via Dinarica", pozivaju građane Bosne i Hercegovine da predstojeće prvomajske praznike provedu na jedan posve drugačiji način.

"Ako želite pobjeći od svakodnevice i osjetiti čari istinskog odmora, posjetite destinacije Via Dinarica staze poput Umoljana, Blidinje parka i Šipova koje nude čarobna bogatstva netaknute prirode, svjež vazduh, sportske aktivnosti i vrhunske gastronomske užitke. Tako će vam autentično bosansko selo Umoljani, udaljeno 30 km od Sarajeva, a do kojeg se može doći i od Babinog dola ako idete u pravcu Šabića, ponuditi svježi planinski zrak i priliku da uživate u tradicionalnim bosanskim jelima", navodi se u pozivu.

Navode i da se Parku prirode Blidinje nalazi čarobna prirodna ljepota uz nepregledne planinske vrhove, visoravni i proplanke od kojih zastaje dah.

"Kulinarski specijaliteti zasigurno će zadovoljiti svačiji ukus, dok je mogućnost planinarenja i vožnje biciklom odlično rješenje za one koji uživaju u prirodi", dodaje se u pozivu.

Treća idealna destinacija je Šipovo koje se nalazi jugozapadno od Banja Luke.

"Ovaj čisti dragulj prirode nudi jedinstvenu alternativu za lako hodanje, mušičarenje i uživanje na čistom vazduhu, te u bisernim planinskim ljepoticama Plivi i Janji. Ljubitelji biciklizma, planinarenja i šetnje mogu istražiti Eko zonu Zelenkovac, koja se nalazi malo sjevernije od Šipova i u blizini Mrkonjić Grada. Između ostalog, boravak na ovoj lokaciji pamtit će i ljubitelji kulinarskih specijaliteta ukoliko posjete neke od najboljih ugostiteljskih objekata u Krajini", navedeno je.

Navedene destinacije su dijelovi Via Dinarica staze, koja povezuje visoke planinske lance Dinarida i proteže se od Slovenije do Albanije.

Projekat finansiran od strane USAID-a i UNDP-a, ove godine zajedno sa nevladinom organizacijom Terra Dinarica, ulazi u novu fazu implementacije.

Projekt ima za cilj da promovira značajne prirodne i kulturne resurse područja Zapadnog Balkana, da pruži izuzetnu planinarsku biciklističku i rafting avanturu ljubiteljima prirode iz cijelog svijeta, te da očuva planinske kulture i predjele koji predstavljaju posljednju oazu netaknute prirode u Evropi.

"Milion koraka je potrebno za prelazak cjelokupne Via Dinarica staze čije srce prolazi kroz BiH. Napravimo zajedno prvi korak koji vodi ka održivom ekonomskom i ekološkom razvoju čineći BiH atraktivnom internacionalnom destinacijom za eko turizam", navedeno je u pozivu.

Više informacija i fotografije Via Dinarica staze možete naći na ovom linku.