Nevjerovatna priča
6.7k

Afganistanka Halima, za koju je pokrenuta i akcija, uspjela je dobiti vizu i izaći iz zemlje

I. B.
Halima je imala "zlu sreću"
Halima je imala "zlu sreću"
Hrvatski pustolov Kristijan Iličić otputovao je u Iran gdje je posjetio Afganistanku Halimu koja je tu, zajedno sa svojom djecom, uspjela stići po izlasku iz zemlje koja je već odavno nije tretirala kao ljudsko biće.
Priča o Halimi već je poznata čitateljima, zahvaljujući Iličiću koji je upoznao prije dvije godine. Nakon što se ovoga ljeta vratio u Afganistan, odlučio je ponovo pronaći, međutim, to se nije odmah dogodilo, jer je Halima završila u zatvoru.

Hrabra Halima zauzimala se za ravnopravnost žena i željela je svijetu pokazati da u Afganistanu postoje žene koje se bore za sebe. Bila je vlasnica restorana i prehranjivala je čak šest porodica. Međutim, njen suprug nije mogao podnijeti njen poslovni uspjeh i to što je ona "moderna i slobodna" žena te je optužio za preljubu. Potresen novostima o Halimi, Iličić je tada pokrenuo i humanitarnu akciju za novčanu pomoć ovoj ženi, koja mu je otkrila da, zbog slomljenih ideala, želi prodati kuću i napustiti Afganistan.

Iz posljednjeg javljanja hrvatskog pustolova, može se zaključiti da je u tome i uspjela. Halima se sada, zajedno sa svojom djecom, nalazi u Iranu.

"Halima je dobila je vizu za Iran i uspjela je izaći iz Afganistana sa svoje četvero djece. Prije samog odlaska imala je prisebnosti i ljudskosti da djeci kaže da se odu pozdraviti sa svojim ocem, no djeca su naišla na zid čovjeka koji nije imao nimalo ljudskosti. Njihov vlastiti otac im je rekao da za njega više ne postoje i da ih više ne poznaje. Gledao sam tu dobru, lijepu i pametnu djecu i pitao se - kakav je to čovjek koji ih se tako lako odrekao? Kroz priču sam saznao da se Halima za njega udala s 13 godina! I upravo tada, još kao djevojčica, rodila je dijete koje je odmah umrlo. Njezin put je dug i neizmjerno težak. I svejedno, sve ove godine ga nije niti prevarila, niti bila loša supruga i majka. Izdigla se iz svega, obrazovala se, postigla nešto, da bi potom opet bila bačena na dno. I unatoč svemu ona je djeci rekla neka se odu oprostiti s ocem. U njoj tinja vječni plamen ljudskosti, milosti prema drugima i želje da svijet bude bolji", napisao je Iličić u posljednjoj objavi.

Istakao je kako ni Hazara, trenutno iransko okruženje gdje je Halima, nije previše blagonaklono prema njoj, no da se ona ne predaje.

"Halima je prava lavica i borac, nikad ne odustaje, ovdje su joj izgledi bolji. Odsjela je kod svoje obitelji koja već dugo živi u Iranu. Sada je s majkom, bratom i sestrom i tamo negdje na dnu tunela svoga života nazire jedno sitno, ali vrlo postojano svjetlo! Kažu da život ovako udara samo najjače, a ja iskreno nisam sreo ovako snažnu osobu kao što je Halima", zaključio je Iličić.

Također, zahvalio se svima koji su Halimi i njenoj porodici pružili podršku i dali joj "vjetar u leđa" da otpočne novi život.

Kristijan sa Halimom i njenom porodicom na večeri
Kristijan sa Halimom i njenom porodicom na večeri

Za kraj, Iličić je spomenuo i kako je jednu noć pozvao Halimu i njenu porodicu na druženje, rekavši kako je tada bila izuzetno sretna.

"Ona zna da uz sve ostalo dijelimo i jednu neobičnu istinu u svome srcu: unatoč svemu što je Afganistan danas, ni meni ni njoj ta zemlja nikad neće prestati nedostajati. Halima je voljela svoj život u Bamyanu, prije dolaska talibana. I za tim životom će uvijek žaliti. Ona zna da ja to razumijem", napisao je Kristijan.

Sretan završetak, ili bolje rečeno - Halimin novi početak, dirnuo je mnoge koji su naletjeli na Kristijanovu objavu, a osim da je ovo jedna nevjerovatna priča, zaključili su i kako "osmijesi porodice" koja je na okupu, govore više nego što bi to mogle bilo kakve riječi.