"Sarajevo za djecu"
841

Adnan Vlajčić vodi djecu kroz daleku i slavnu prošlost Sarajeva

Piše: S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Adnan Vlajčić je 39-godišnji ekonomista koji već 20 godina radi kao turistički vodič. Za sebe kaže da radi najljepši posao, upoznaje strane goste o ljepotama, običajima, kulturi i historiji Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Inspiriran svojim poslom Vlajčić je objavio prvi dječiji turistički vodič naziva "Sarajevo za djecu".

Ovaj turistički vodič namijenio je djeci koja kroz deset kratkih i nadasve zanimljivih priča mogu otkriti najznačajnije ličnosti, spomenike i običaje Sarajeva. Kroz vodič djeca mogu putovati dalekom i slavnom prošlošću grada Sarajeva.

"Ideja za ovaj vodič postoji zaista dugo, možda i nekih desetak godina. Kako se poslom turističkog vodiča bavim već skoro 20 godina, a budući da sam završio Učiteljsku školu, uvijek je postojala želja da napišem nešto jednostavno i interesantno o Sarajevu za djecu. Mnogo putujem i imao sam priliku na ulicama Beča, Barcelone, Rima ili Minhena vidjeti kako djeca sa svojim učiteljima obilaze znamenitosti tih gradova, crtaju poznate građevine, slušaju poeziju i na taj način razvijaju ljubav i pripadnost svome gradu. Upravo to moje kolege i ja pokušavamo raditi u Sarajevu kroz naš projekt 'Mali abasadori Sarajeva'", rekao je Adnan Vlajčić, turistički vodič i osnivač agencije Insider.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Čitajući ovaj vodič, djeca, ali i odrasli, će zasiguno naučiti interesantne stvari o Sarajevu. Ilustracije Navida Bulbulije rađene su da djeci drže pažnju za vrijeme čitanja te da razviju njihovu maštu i kreativnost.

"Tekstovi su napisani hronološki kako je Sarajevo nastajalo i širilo se od istoka prema zapadu. Kroz deset zanimljivih priča čitateljima se otkrivaju najznačajnije ličnosti, spomenici, religije i običaji starog Sarajeva. Nadam se da će svi koji ga budu čitali uživati u putovanju kroz daleku i slavnu prošlost našeg glavnog grada", rekao je Vlajčić.

Osnovni Adnanov cilj je da djeca nakon čitanja vodiča zajedno sa svojim roditeljima i porodicom posjete lokacije koje su u vodiču te da ih se potakne da samostalno i dodatno istražuju o svim ljepotama svog grada.

"Kada se radi obilazak za djecu, veoma je važno prilagoditi se njihovom uzrastu te im kroz razne priče i legende učiniti taj dan nezaboravnim. Na turama znamo i zapjevati, ali isto tako učimo i o ekologiji i bontonu. Pričamo im o važnosti našeg poziva te potrebama da se uče strani jezici i kulture kako bismo na što bolji način predstavili svoj grad i svoju državu, jer su djeca naši budući ambasadori", kazao je Vlajčić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Vlajičić trenutno radi na pripremi dodatnih tekstova koji će uključivati i druge sarajevske općine.

"Reakcije na vodič su veoma pozitivne, kako od djece tako i od roditelja i učitelja, te smo već sada u pripremi dodatnih tekstova i ilustracija koje će uključiti i druge sarajevske općine. Plan je da do kraja godine tekstovima i ilustracijama obuhvatimo sve općine u Kantonu Sarajevo i na taj način doprinesemo razvoju turizma, ali i svijesti o tome kakve sve ljepote imamo nadohvat ruke", kazao je Vlajčić.

Vodič je besplatan zahvaljujući Općini Stari Grad, Turističkoj zajednici KS, Institutu Kult, Kantonu Sarajevo, Općini Centar i agenciji Insider koji su omogućili štampanje 10.000 primjeraka. Svi zainteresirani svoj primjerak vodiča mogu preuzeti u agenciji Insider svaki radni dan od 8:00 do 18:00.