{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Psi laju, prajdovi prolaze": Parada ponosa u Zagrebu okupila 10.000 učesnika

F
FENA
9.6.2018. u 19:45
456
321
"Psi laju, prajdovi prolaze": Parada ponosa u Zagrebu okupila 10.000 učesnika
456
"Psi laju, prajdovi prolaze": Parada ponosa u Zagrebu okupila 10.000 učesnika
Foto: Twitter
Sedamnaesta Parada ponosa LGBTIQ osoba i porodica Zagreb Pride 2018. održana je pod sloganom "Da nam živi, živi rod!". Parada je u subotu popodne u Zagrebu okupila, prema riječima organizatora, više od 10.000 učesnika i prošla je bez ikakvih incidenata.
"Pozdravljam sve nas kojima je dosta da nam govore 'tako vam je to u braku', sve nevidljive žene, sve nas kojima je dosta da se na karnevalima pale slikovnice i sve nas kojima je dosta da se gay osobe poistovjećuju s pedofilima. Pozdravljam sve nas kojima je dosta prikrivanja svog života i ljubavi, koji ne želimo više trpjeti da nam se govori kako se trebamo osjećati, kako da se rodno izražavamo i koga da volimo ili ko čini naše porodice i sve nas kojima je dosta da nam vire u gaće", riječi su kojima su organizatori pozdravili pristigle učesnike parade na Ribnjaku, gdje je koncertom grupa "U pol 9 kod Sabe" i "Le Zbor" završeno ovogodišnje okupljanje.

Ponovili su da se ovogodišnja Parada ponosa ponovno održava u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na porodicu i djecu, na manjine, napada na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti.
Stoga traže omogućavanje slobodnog donošenja odluke o rađanju, da se 'prestane s referendumima usmjerenim zatiranju ljudskih prava i prava žena' i da se kroz novi porodični zakon 'prizna pravo na građanski brak svim parovima, bez obzira na njihov spol i rod'.

Traže i da se 'svim transrodnim osobama u Hrvatskoj omogući bezuslovno zakonsko priznanje roda'.

Učensici su se na Ribnjaku nastavili zabavljati uz muziku, a u parku su postavljeni štandovi s jelom i pićem te raznim suvenirima.

Paradu su, dok je prolazila zagrebačkim centrom, sa strane gledali znatiželjni građani, a osiguravali su je brojni policajci i specijalci. U policiji kažu da nije bilo nikakvih postupanja, prenosi Hina.
Paradu je došla podržati i nekolicina hrvatskih političara, među kojima predsjednik SDP-a Davor Bernardić, kandidatkinja za predsjednicu zagrebačkog SDP-a Aleksandra Kolarić, Goran Beus Richemberg, Aleksandra Kolarić, Bojan Glavašević, Anka Mrak Taritaš, Zoran Pusić, Vesna Pusić, Ivan Vrdoljak, Tomislav Saucha, kao i osobe iz javnoga društvenog života.
Učesnici su nosili transparente s porukama, među kojima 'Zajedno u kvirstvu', 'Mizoginija ubija', 'Ljubav ne pita što ti je ispod haljine/hlača', 'Psi laju, prajdovi prolaze', 'Bolje gej slikovnica nego ustaška šahovnica', 'Privatno je političko'.

Okupljanje je počelo u 15 sati na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) nakon čega je povorka preko ulica i trgova u centru grada stigla na Ribnjaku gdje je događaj završen javnim skupom i koncertom grupa "U pol 9 kod Sabe" i "Le Zbor".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: