{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Psi i šišmiši za božićni ručak?

S
25.12.2006. u 09:00
0
0
Psi i šišmiši za božićni ručak?
0
Psi i šišmiši za božićni ručak?
Reuters
Psi, šišmiši, Kentucky piletina i barramundi (vrsta ribe veoma popularne u Australiji) krasi ovog Božića trpezarijske stolove u azijsko-pacifičkim zemljama. Čudno, ali ćuretine baš i nema na njihovom blagdanskom meniju.
Božić se u mnogim zemljama Azije smatra stranim, zapadnim festivalom, ali to ne spriječava milione ljudi da za tu priliku sprema obilne večere, razna jela za koje mnogi na Zapadu nisu ni čuli.

U Indoneziji, božićna gozba uključuje i takve delikatese kao što su svinjetina u vlastitoj krvi ili pseće meso.

Na istočnom ostrvu Sulawesi, neki Manado kršćani uživaju u ''kawoku'', što je posebna vrsta pacova kuhana sa čilijem i bijelim lukom, ili ''panikiju'', što je opet meso šišmiša spremljeno u mlijeku kokosa.

U Japanu, mnogi ljudi za Božić odlaze u Kentucky restorane, američki lanac brze hrane koji sprema jela od piletine. Ovi fast-food restorani imaju nevjerovatnu posjetu u vrijeme božićnih praznika, tako da se dešava da već od 24. decembra oni koji nisu rezerivsali mjesto u restoranu teško da ga mogu i dobiti.

Japanski običaj Kentucky Božića je počeo 1974. godine, kada je jedan stranac tražio prženu piletinu za vrijeme Božića, jer u Japanu nije mogao naći ćurku.

U Australiji gdje Božić pada u vrijeme najjačeg ljeta, božićni ručak je najčešće sačinjen od nekih plodova mora i salate. Popularna božićna jela su škampi ili jastozi, praćeni pečenim baramundijem ili snaperom (takođe popularna jestiva riba tropskih mora).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li vaša djeca vakcinisana?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: